Gotland ­ en avloppsläckande schweizerost "Vi behöver morötter och högre mysfaktor"

Ekodagen på Gotland i onsdags, artade sig till en annorlunda och mycket välbesökt föreställning i Almedalsbiblioteket. Kommunen står inför en revidering av Agenda 21, d v s en förnyelse av såväl kretsloppsplanen som ekoprogrammet. I det arbetet lutar man sig bland annat mot riksdagens 15 miljömål som nu ­ på länsstyrelsen i Visby ­ håller på att utformas efter gotländska förhållanden. Det mesta på Ekodagen kretsade just kring dessa lokala mål för miljöarbetet på Gotland.

Gotland2002-11-11 04:00

Ekodagens deltagare, cirka 100 personer, fick vara med om en mötesform som kallas "open space" och vars idé och uppbyggnad krävde en hel del inledande ord från ekodagens ledare, Helena Andersson, ekostrateg.
<span class=MR>...och kreativt blev det</span>
Tanken med detta öppna forum var att man skulle arbeta i löst sammansatta grupper som diskuterade kring ett givet tema. Men både temat och gruppen kunde förändras under resans gång. Kreativt skulle det vara minsann. Och kreativt blev det, visade det sig när dagen gick mot slutet och det var dags att redovisa vad man kommit fram till.
I grupperna ingick experter som arbetar med miljöfrågor på olika sätt inom kommunens förvaltningar, på länsstyrelsens enheter, på högskolan, i ideella organisationer etc.
­ Alla är välkomna att vara med i dag, alla utom Jante, förklarade Helena Andersson och uppmanade alla att våga prata och spåna fritt.
Den avslutande redovisningen (muntlig samt skriftlig i form av gruppernas handskrivna anteckningar) överlämnades till nyblivna kommunalrådet Åke Svensson (s).
Under de tio år som gått sedan Gotland utropade sig som ekokommun har mycket hänt, även om det också riktas kritik mot ekoarbetet för att det är för mycket ord och för lite konkret handling.
<span class=MR>Avfallet gav en bra start</span>
Helena Andersson påminde om att avfallsfrågorna är ett exempel på att man jobbar rätt ­ sortering och återvinning har drastiskt minskat mängden avfall som hamnar på tipp.
­ Avfallsfrågorna är ett viktigt första steg pedagogiskt sett.
Kommunen är på god väg att helt fasa ut de fossila bränslena för uppvärmning ­ fjärrvärme och biomassa i form av flis svarar för en stor del av värmen i dag. Avloppsrening enligt principen självrening i ett system av dammar har fungerat bra.
Men agenda 21-arbetet måste gå vidare, Gotland har ju satt som mål att vara ett hållbart samhälle år 2025 med allt vad det innebär. Så nu ska miljömålen se över och under nästa år, ska de regionala mål spikas som man på länsstyrelsen nu lägger sista handen vid innan remissrundan inleds. 15 olika förslag till delmål ska presenteras inom kort och till stora delar, sammanfaller de med riksmålen.
De svenska miljömålen handlar bland annat om frisk luft, levande sjöar och vattendrag, myllrande våtmarker, stopp för övergödning, levande skogar, god bebyggd miljö och ett rikt odlingslandskap. Storslagen fjällmiljö finns också med, kanske att det inte föranleder någon insats från gotländsk horisont...
<span class=MR>Läcker 3 miljoner liter per dygn</span>
Hans von Wachenfeldt, chef för kommunens miljö- och hälsoskyddskontor, var inbjuden för att ge så kallad in-put. Han hade valt att prata om vikten av att värna det gotländska grund- och ytvattnet.
­ Det finns 10000 enskilda avlopp på Gotland som varje dygn, släpper ut omkring tre miljoner liter avloppsvatten.
Han menade att andra miljöfrågor som måste tas på största allvar är övergödningen (med följande läckage av näringsämnen ut i vattendrag och till sjöar och hav), kemikaliehanteringen (i lantbruket inte minst), avfallsfrågorna samt värnet av öns natur och kultur.
En stor del av Ekodagen ägnades alltså åt dagordningsfria diskussioner i större eller mindre grupper.
Diskussionerna och slutsatserna rörde bland annat:
Läckande växtnäring: "Det finns både vilja och beredskap för att stoppa läckaget via vattendragen, för den som använder näringen finns pengar att spara på minskat läckage".
Ett rikt odlingslandskap: "Är ett rikt varierat odlingslandskap ett kommunalt ansvar? De gamla lantraserna finns i dag i fel miljöer, inte ute på gårdarna tillsammans med andra djur i den naturliga miljö som är deras ursprung. Vad finns kvar av gamla odlade kulturväxter, är det inte dags att vi tog reda på det"?
<span class=MR>Fri buss för alla under 18</span>
Kollektivtrafik: "Nya kreativa lösningar behövs, gratis bussresor för alla upp till 18 år! Gör något åt busstationen, det är äckligt där".
Sopsortering-kompostering: "Ska vi ha sopavgift i förhållande till hur mycket vi kastar"?
God bebyggd miljö "Visby skulle må bra av att förtätas, få en högre mysfaktor. Det är för många, stora gröna ytor. Många byggnationer ligger för nära bebyggelsen, som flygplatsen, reningsverket, oljedepån, fjärrvärmeverket.... Ska vi verkligen acceptera att Skarphäll är på väg att bli ett nytt affärscentrum"?
Grundvatten, avlopp: "Det finns mängder av gamla brunnar på Gotland, ön ser ut som en schweizerost, hålen borde inventeras... Kan avsaltning bli ett alternativ till vattenförsörjningen? Bekämpningsmedelsresterna i grundvattnet är oroande, en av kommunens täkter har måst stängas av den anledningen".
Information: "Vi vill ha positiv miljöinformation, till alla, men olika utformad beroende på vem man riktar sig till. Tävlingar i bostadsområdena vore bra, alla behöver morötter för att bli bättre".
Skyddet av kustens naturvärden: "Är det en konflikt att man både ska kunna vistas och bo vid kusten? Är byggnation ett hot? Ska man behålla strandängarna, de är ju ändå bara skapade av människor genom bete och alltså ingen naturlig miljö? Vi behöver en ökad beredskap mot oljekatastrofer, men vad får det kosta? Kan kommunen säga nej till alla frakter till Gotland som görs av rederier som fått betala vattenföroreningsavgift efter utsläpp?
<span class=MR>Vidare mot regionala miljömål</span>
Frågor, förslag, tankar och idéer i ett enda virrvarr kan det tyckas, och så var det också.
Open space, öppet forum, ett tillfälle att föra fram precis det man ville till vem man ville.
Nu återstår den delikata uppgiften att föra ned det sagda på papper och försöka nyttja erfarenheterna från Ekodagen.
Arbetet går vidare med att strukturera punkterna i kommunens egen Agenda 21, att se till så att vardagen för enskilda personer, företag och myndigheter präglas av en ärligt menad ambition att Gotland verkligen ska bli en plats för långsiktigt hållbar utveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om