Gotland - en medelmåtta

Medelmåtta.Bättre än så är inte Gotlands kommun på klimatarbete.Trots att man är en ekokommun.

INGA PLUSPOÄNG. Kommunal tjänstecykel ger inga pluspoäng i rankingen. Men det är bra för miljön, menar Helena Andersson.

INGA PLUSPOÄNG. Kommunal tjänstecykel ger inga pluspoäng i rankingen. Men det är bra för miljön, menar Helena Andersson.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-06-02 04:00
Gotland hamnar på en delad 71:a plats i den ranking som Naturskyddsföreningen presenterade i går efter en omfattande granskning av kommunernas klimatarbete.
39 poäng fick vi, vilket kan jämföras med Östersunds toppnotering på 69 poäng och Sotenäs och Torsås bottenskrap på 8 poäng.

Inte förvånad
Kommunens ekostrateg Helena Andersson är inte förvånad över Gotlands placering i mitten.
- I och med att vi är en ö och har den struktur vi har kommer vi aldrig att nå de riktigt höga poängen. Inte så som frågorna nu är ställda. Vi kan inte ha som regel att tjänstemän alltid ska åka tåg, för det finns inget tåg. Och kollektivåkande i stället för bil fungerar inte heller i alla lägen. Just när det gäller trafiken kommer vi som glesbygdskommun alltid att få låga poäng, säger hon.

Inte pinsamt
Men det finns områden där Gotlands kommun ligger bra till.
- Vi är väldigt duktiga på att minska energiåtgången i våra fastigheter. Där är kommunen en förebild för andra fastighetsägare, säger Helena Andersson.
Känns det ändå inte lite pinsamt att Gotland som ekokommun fått en så medelmåttig placering?
- Nej, det tycker jag inte. Gotlandas kommun ligger väl framme, särskilt på energisidan. Men i undersökningen har vi inte fått några poäng för vare sig biogasupphandlingen eller den planerade vindkraftsatsningen för gröna jobb. Minskningen av koldioxidutsläppen (med 86 procent) har heller inte gett särskilt höga poäng, svarar Helena Andersson.
Hon tycker inte man ska bry sig för mycket om den här typen av rankingar. Allt beror på hur frågorna utformas.
- Som glesbygdskommun kommer vi aldrig att kunna mäta oss med storstäderna när det gäller kollektivtrafik och andra transportfrågor. Vi kommer aldrig att kunna ta tåget, säger Helena Andersson.

Bättre förra gången
Det är tredje gången som Naturskyddsföreningen gör en stor granskning av kommunernas klimatarbete. Förra rapporten kom 2007 och då fick Gotland ihop 55 poäng.
Det som granskas är bland annat klimatmål och utsläppsförändringar. Man tittar också på kommunikationer och samhällsplanering och hur kommunerna jobbar med energiomställning och sina fastigheter. Det är de kommuner som jobbar klimatsmart inom de här områdena som får högst poäng.
Något lägre poäng ges för arbete med matens klimatpåverkan, internationellt samarbete och gröna jobb.
Högsta möjliga poäng är 90, men dit är det fortfarande långt kvar även för de duktigaste.
Naturskyddsföreningen tycker dock att resultatet av årets granskning är positivt.
- Granskningen visar på fantastiska klimatambitioner i många av våra kommuner som jag tror kan inspirera rikspolitikerna, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
I går presenterades Naturskyddsföreningens ranking av Sveriges kommuners klimatarbete.
Gotland fick 39 poäng och kom på delad 71:a plats.
Bäst var Östersund (69 poäng), Stockholm (66poäng) samt Malmö och Växjö (båda 65poäng).
I den kommuntyp Gotland klassats som i (övriga kommuner med mer än 25 000 invånade) toppade Lidköping med 57 poäng och sist kom Landskrona med 14 poäng.
Inom gruppen var 12 kommuner bättre än Gotland, 18 sämre och Nyköping hamnade på samma poäng som Gotlands kommun.
Vid mätningen 2007 fick Gotland 55 av 90 möjliga poäng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om