Enligt Karlis Neretnieks, som bland annat även varit rektor för Försvarshögskolan, skulle dagens försvar inte fungera bra i händelse av krig. Han menar att det visserligen inte finns någon uttalad risk för en invasion mot Sverige. Men om det skulle bli kris i vårt närområde skulle Gotland vara förstahandsmålet och ön skulle falla på sex timmar.
- Den som sitter på Gotland behärskar i praktiken hela Östersjön med luftmålsrobotar och med sjömålsrobotar. Vi har i dag lyckats avväpna Gotland fullständigt - förutom låtsasåtgärden att parkera 14 stridsvagnar därute, sa Karlis Neretnieks till Svt.
En alltför snabbt genomförd försvarsomställning är orsaken till det bekymmersamma läget, menar han. I dagens yrkesförsvar hinner de anställda inte öva tillräckligt. Dessutom saknas materiel och det som finns är föråldrat.
Visserligen har Sverige genom insatserna i Libyen och Afghanistan fått "ett enormt bra rykte" internationellt, enligt Karlis Neretnieks.
- Men det är inte samma sak som att vi kan agera i vårt närområde eller att vi kan försvara Sverige.
Försvarsminister Karin Enström tog kritiken med ro.
- Vi har väl utbildade förband med bra utrustning och en hög förmåga. Jag tror inte den förmågan hade varit möjlig att uppnå om vi hade fortsatt med värnpliktsförsvaret.
Hon menade också att det är viktigt att försvarsmakten är en bra arbetsgivare som kan rekrytera ny personal och samtidigt behålla den som finns, och att rekryteringen hittills har gått över förväntan.