Gotland får behålla fyra torskhamnar
Gotland får behålla fyra hamnar för landning av torsk, inte bara en som tidigare föreslagits. ?Bättre men långtifrån bra?, menar länsfiskekonsulent Rolf Gydemo. Fiskeriverkets beslut träder i kraft den 14 mars???två månader före torskstoppet???och ska utvärderas i höst.
För ett par veckor sedan föreslog Fiskeriverket och Kustbevakningen att man skulle begränsa sig till sju hamnar på syd- och ostkusten.
På Gotland skulle bara Ronehamn bli kvar, jämfört med det tiotal hamnar som används i dag. KBV (som kontrollerar landningen av fisk) hade inte råd med fler, sades det.
24 hamnar totalt
Fiskerinäringen och länsstyrelserna fick möjlighet att yttra sig om förslaget och när Fiskeriverket i går fattade sitt beslut, blev det totalt 24 hamnar. På Gotland blir Visby, Herrvik, Slite och Ronehamn särskilda landningshamnar för torsk.
? Fiskeriverket har uppenbarligen tagit intryck av vad länen har haft att säga. Det är bättre än det ursprungliga förslaget, men inte bra. Problemen kvarstår om man får man en fångst på över 750 kilo och befinner sig långt ifrån någon av de här hamnarna, säger länsfiskekonsulent Rolf Gydemo.
Över 750 kilo
Sedan tidigare gäller att fångster på mer än 300 kilo måste anmälas till Kustbevakningen, som ska kunna åka ut och kontrollera den.
Är fångsten på över 750 kilo måste den dessutom landas i någon av de särskilda hamnarna, oavsett var båten befinner sig.
Han menar att det nu mer än halverade antalet hamnar försämrar både säkerheten och ekonomin för fiskarna.
? Mer än hälften av båtarna på Gotland är under 12 meter. De kan inte tuffa iväg hur som helst annat än i bra väder. Dessutom tar det tid från möjligheten att tjäna pengar.
Kostsamma omvägar
Gydemo menar att omvägarna kan bli väldigt kostsamma. Han ser också att risken för att fisk dumpas ökar.
? Har man 780 eller 800 kilo så är alternativen att kasta fisk överbord eller att chansa på att ingen är i hamn. Inget av dem är bra.
Gydemo säger att han inte förstår logiken i neddragningen.
? Jag ser inget problem med att behålla de hamnar vi har. Fångster över 300 kilo ska ändå rapporteras och Kustbevakningen har 1,5-2 timmar till varje hamn. Jag kan hålla med Kustbevakningens regionchef Jan Johansson när han säger att det här är ett byråkratiskt förslag.
14 mars
Beslutet träder i kraft den 14 mars och ska utvärderas i höst. Därefter kan det bli aktuellt med ytterligare förändringar av antalet landningshamnar.
Tidpunkten är illa vald, menar Gydemo.
? Torskstoppet gäller 15 maj till 30 september. Då får man högst landa 200 kilo som bifångst vid annat fiske.
? Det blir två månaders torskfiske att utvärdera. Hur mycket hinner man få ut av det?
??Det enda man kan hoppas på är att förhandlingarna nästa år ger ett bättre resultat, där man tar bättre hänsyn till de verkliga förhållandena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!