Gotland får stöd av andra län angående färjetrafiken

I en gemensam skrivelse direkt till Trafikverket får Gotland stöd av sju län som ingår i ett transportpolitiskt samarbete. De ställer sig bakom Gotland och understryker vikten av stabila förutsättningar för gotländska transporter.

Gotland får stöd av sju län som ingår i det transportpolitiska samarbetet som kallas "En bättre sits".

Gotland får stöd av sju län som ingår i det transportpolitiska samarbetet som kallas "En bättre sits".

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-02-10 10:30

Det är Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland och Östergötlands län som skrivit under för att stötta Gotland i färjefrågan.

Saxat ur skrivelsen som nu skickats till Trafikverket:

"Mot bakgrund av den kraftiga prishöjningen på färjeresor och -transporter till och från Gotland, tillsammans med den kommande upphandlingen av ett nytt färjetrafikavtal lämnar Mälardalsrådet denna skrivelse till Trafikverket för att understryka vikten av stabila och långsiktiga förutsättningar för Gotlands transporter. Skrivelsen bygger på vad regionerna i En Bättre Sits-samarbetet tidigare yttrat avseende den storregionala samsynen och prioriteringarna för Stockholm-Mälarregionens transportinfrastruktur och tillgängligheten till Gotland, genom den politiskt förankrade utvecklingsstrategin för Stockholm-Mälarregionens transportsystem (En Bättre Sits Systemanalys 2020)."

De skriver att Gotland är en viktig del av Stockholm-Mälarregionen där samarbetet mellan länen värnar en hög nationell och internationell tillgänglighet.

"Staten har det ekonomiska och politiska ansvaret för färjetrafiken till och från Gotland. Genom trafiken ska Gotland tillförsäkras en tillfredsställande tillgänglighet, för personresor och för näringslivets behov av godstransporter, samt förutsättningar för regional utveckling."

"De sju regionerna i Mälardalsrådets samarbete En Bättre Sits har länge framfört att Gotlands färjetrafik måste ses som Gotlands landsväg till fastlandet och därför inkluderas i den nationella infrastrukturen och infrastrukturplaneringen. Det nuvarande trafiksystemet ses som relativt väl fungerande. Upphandlingsprocesserna skapar dock återkommande osäkerhet i det gotländska samhället och näringslivet om hur trafiken ska komma att se ut. Osäkerhet om långsiktiga spelregler, som till exempel överfartstider och kapacitet är till nackdel för utvecklingen. Mot bakgrund av det senaste årets prisökningar inom bland annat persontrafiken anser vi att detta måste beaktas, så att förändringar inte slår mot lokala företag och näringar och underminerar Gotlands konkurrenskraft. Tillgängligheten till Gotland är en viktig fråga för Stockholm-Mälarregionen och hela Sverige."

Läs hela skrivelsen här

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!