Gotland får nationellt centrum för vindbruk

Högskolan på Gotland får det nationella ansvaret för utbildnings- och kompetensfrågor för utveckling av vindkraften. Det offentliggjordes vid den internationella vindkraftskonferensen i Kalmar i går.- Det här är enbart positivt för oss, säger högskolans planeringschef Hans Jansson.

Foto:

Gotland2008-04-25 04:00
Redan i höstas stod det klart att det inte skulle bli något nationellt vindkraftscentrum utan ett nätverk för vindbruk. Och nu är det alltså klart hur ansvaret ska fördelas.
Högskolan på Gotland får ansvar för utbildnings- och kompetensfrågor, Regionförbundet i Kalmar län får det nationella ansvaret för näringslivs- och affärsutveckling, länsstyrelsen i Hallands län får ansvaret för planerings- och tillståndsfrågor och Strömsunds kommun för arbetskraftsförsörjning samt drift- och underhållsfrågor.

Sverige ska ikapp
Syftet med nätverket, som har Energimyndigheten som knutpunkt, är att ta tillvara de möjligheter som en utbyggnad av vindkraften innebär för lokal och regional utveckling.
EU:s och den svenska regeringens ambitioner innebär att Sverige ska ikapp den internationella utvecklingen av vindkraften.
Mer än 100 miljarder kronor i planerade investeringar i vindkraftverk kommer att ge Sverige nya företag, nya jobb och ny förnybar el. År 2015 ska vindkraften ge tio terawattimmar och fem år senare siktar Energimyndigheten på 30 terawattimmar el från vindkraft.
- Många högskolor och universitet kommer att utbilda personer som kan genomföra detta.
Högskolan på Gotland får ett särskilt ansvar för att samordna denna kompetensutveckling, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger i ett pressmeddelande.

40 miljoner satsas
Regeringen satsar 40 miljoner kronor på vindkraften, hälften i år och hälften nästa år.
- Det är förstås ett aber att det bara finns beslut för två år, säger Hans Jansson. Men vi hoppas det blir en fortsättning. Hur mycket pengar vi får vet vi inte ännu. Vi har fått en miljon kronor till organisationen, men vad det blir till verksamheten vet vi inte. Tyngdpunkten för oss bli att utveckla utbildningar på området.
- Det här har varit en lång process. Det är skönt att vi äntligen får ett beslut. Så på måndag kör vi igång.

Databas aktiveras
Högskolan kommer att inrätta en avdelning som går under namnet Centrum för vindbruk för arbetet i nätverket. Chef blir Tore Wizelius.
I dag arbetar ett tiotal personer med utbildning och forskning kring vindkraft, men ytterligare fem personer behöver anställas de närmaste två åren.
Den databas med bred information i vindkraftsfrågor som varit vilande de sista två åren kommer åter att aktiveras och uppdateras för att samla och sprida information och kunskap om vindkraft och dess inverkan på samhälle och miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om