Gotland förskonat från svåra olyckor

Nyårsafton närmar sig och försäljningen av fyrverkerier är i full gång. Det är ett uppskattat nöje, men innebär också vissa risker, varje år skadas flera hundra personer av fyrverkerier.

Gotland2005-12-29 06:00
Förra året såldes ovanligt lite fyrverkerier i Sverige, till följd av flodvågskatastrofen i Sydostasien. I år har försäljningen återgått till det normala.
- Det är ungefär samma som 2003, inget jättelyft, säger Thomas Berglund, ansvarig för försäljningen av fyrverkerieter på Intersport.
Jennie Nilsson på Fribergs färghandel ger samma bild.
- Det är mer än förra året, men det är inte som för fem, tio år sedan. Det har minskat betydligt, även om försäljningen är bra i år, säger hon.
Thomas Berglund uppskattar att hans kunder lägger ungefär 250 till 300 kronor på nyårsfyrverkerierna.
- Det säljs mer och mer tårtor, såna som är seriekopplade och som man bara tänder på en gång. Det är det säkraste och enklaste och kostar från 69 kronor upp till 1 500. Sen är det en del som vill ha gamla hederliga raketer, säger han.


18-årsgräns
Under en period var det 15-årsgräns på vissa fyrverkerier, men nu gäller 18 år som gräns för att köpa eller använda alla sorters fyrverkerier, något som både Thomas Berglund och Jennie Nilsson tycker är bra.
- Nu är det 18 år på allt och det är jättebra. Det krävs legitimation för att handla här, säger Thomas Berglund.
- Det finns dem som försöker handla fast de inte är 18 år, det är några om dagen. Sen finns det fortfarande föräldrar som köper ut och det är ju egentligen farligare än att köpa ut alkohol, säger Jennie Nilsson.
Trots åldersgräns på 18 år är det många minderåriga som skadas av fyrverkerier. Enligt siffror från socialstyrelsen skadas mellan 400 och 500 personer årligen av fyrverkerier. Omkring hälften av dessa är personer mellan fem och 19 år, de flesta pojkar eller män. Vanligast är skador på ögon och händer.
Nyårsfyrverkerierna orsakar också varje år ett antal bränder, cirka femtio stycken enligt siffror från Svenska brandskyddsföreningen.
Enligt brandmästare Kenneth Nilsson har Gotland inte varit särskilt drabbade av olyckor med fyrverkerier.
- Vi har varit rätt förskonade här, men det har varit en del personskador och bränder genom åren. Det hänger lite på vädret, om det är torrt och ingen snö så tar det ju lättare eld.
Kenneth Nilsson vill också påpeka att det inte bara är människor som kan fara illa av nyårsfyrverkerier.
- Man ska tänka på att ta det lite lugnt för djurens skull, man kan förstöra en hund helt med smällarna från raketer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om