Gotland går från fram- tidstro till uppgivenhet

"Höjda färjepriser och färre turer leder till att det gotländska samhället går från framtidstro till uppgivenhet. Investeringar i både näringslivet och samhället stoppas. Tillväxten hämmas. Konkurrenskraften försämras. Arbetsmarknaden försämras kraftigt".

Gotland2005-10-01 06:00
Så inleds de sammanfattande slutsatser i en konsekvensanalys som kommunledningen ska överlämna vid uppvaktningen av statsrådet Ulrika Messing på torsdag i nästa vecka.På 14 stycken A4-sidor har kommunens ledningskontor gjort en analys av vilka följdverkningar Rikstrafikens förslag om kraftigt höjda priser och 200 färre turer kan medföra för Gotland.
Analysen avslutas med en sammanfattning i de ovan nämnda punkterna. Plus ytterligare femton punkter. Bland dessa kan nämnas att
"De gotländska lantbrukarnas konkurrenskraft försämras kraftigt gentemot övriga lantbrukare i Sverige. Kostnaden för varudistributionen ökar med 20 miljoner kronor.

450 färre turismjobb
Resandet kommer att minska kraftigt, enligt Rikstrafikens bedömning med 10-20 procent, enligt Gotlands Turistförening med 20-30 procent. Detta kan leda till cirka 450 förlorade arbetstillfällen inom turismsektorn. Investeringstakten på cirka 260 miljoner kronor inom turismen kommer att dras ner till ett minimum.
Den gotländska idrottsrörelsen skulle drabbas av ökade resekostnader motsvarande 800 000 kronor, vilket skulle leda till en mycket kraftig minskning i utbytet med resten av idrottsSverige. Ett hårt slag mot de gotländska idrottsungdomarna.
Förutsättningarna för de statliga utlokaliseringarna med 690 utlovade jobb skulle avsevärt försämras till följd av ökade resekostnader. det gäller såväl rekrytering av personal och arbetspendling som verksamhetsmässigt, där de ökade resekostnaderna riskerar dränera verksamhetsanslagen".
Av detta framgår att Rikstrafikens förslag om priser och turlista för 2006 slår mycket hårt mot hela det gotländska samhället. Mot småföretagande, mot turism, mot lantbruk, , ja hela det gotländska näringslivet och även mot den offentliga sektorn, mot högskolan och dess studenter och lärare, mot den gotländska landsbygden, och så vidare.

Positiv spiral bryts
Kommunledningen inleder sin analys med att beskriva nuläget med ett Gotland mitt i en positiv utvecklingsspiral, trots de nedläggningar som har gjorts särskilt inom tillverkningsindustrin (bl a Flextronics) och försvarsmakten. För den positiva utvecklingen svarar de flesta av näringslivets branscher, t.ex. turismen, tjänsteföretagen och tillverkningsindustrin, liksom inom lantbruket.
En viktig bakomliggande faktor till näringslivets investeringar är de satsningar som genomförts och planeras för infrastrukturen. Det gäller exempelvis ökat bostadsbyggande, bredbandsutbyggnad, högskolans expansion, Stokabkabeln, kongresshallen, fler flygförbindelser och den breddning av den gotländska arbetsmarknaden som de nya statliga myndigheterna möjliggör.
"Framför allt är det dock det nya trafikupplägg som de nya snabbfärjorna medfört som spelat en avgörande roll för gjorda och planerade investeringar och för den framtidstro som finns på Gotland", skriver kommunledningen. Och när man har gått igenom alla konsekvenser så är slutsatsen att de föreslagna prishöjningarna och 200 färre turer slår undan benen helt för det gotländska samhället.
I analysen räknas sedan upp ett antal sifferuppgifter på vad de föreslagna kraftigt höjda färjepriserna och färre turer för med sig. Materialet diskuterades vid ett möte i går med representanter för olika organisationer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om