Ökad gentrifiering på Gotland under pandemin

Gentrifiering och socioekonomisk segregation måste hanteras även i ett landsbygdsperspektiv – menar länsstyrelsen.

Det är svårart för gotlänningar att komma in på bostadsmarknaden. Kapitalstarka grupper omvandlar permanenta boenden till fritidshus.

Det är svårart för gotlänningar att komma in på bostadsmarknaden. Kapitalstarka grupper omvandlar permanenta boenden till fritidshus.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-08-14 08:05

I en rad artiklar har GA kartlagt den gotländska bostadssituationen. Bolagsköp dominerar i innerstaden, en av tre fastigheter köps av fastlänningar och en stor brist på hyresrätter råder. När allt summeras innebär det en gentrifiering av Gotland, menar länsstyrelsen. 

– Det är de signaler vi fått. Så vi måste ändå säga att det pågår en gentrifiering. Det verkar vara svårare för gotlänningar att komma in på bostadsmarknaden nu, säger Anders Malm, enhetschef för Samhälle och Kulturmiljö på länsstyrelsen. 

Processen gentrifiering innebär att ett område får en social statushöjning, genom exempelvis satsningar som ombyggnation och uppfräschning. Men också genom en nyinflyttning av invånare med inkomster betydligt högre än hos den existerande befolkningen. I fallet Gotland handlar det om kapitalstarka samhällsgrupper tar över och omvandlar permanenta boenden till fritidshus, enligt länsstyrelsen. 

– Gentrifiering har innan varit ett storstadsfenomen, men man har även sett det på andra attraktiva platser. Som kustnära samhällen i västsverige till exempel, säger Anders Malm. 

Vad det gäller Gotland har ingen ytterligare kartläggning gjorts av de olika områden på ön. Men tidigare har Östergarnslandet, Storsudret och Fårö pekats ut i gentrifieringsfrågor. 

I länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys för 2021 framgår det att pandemin ytterligare ökat klyftorna mellan gotländska inkomster och bostadspriser. De menar också att frågan om gentrifiering och socioekonomisk segregation bör hanteras även i ett landsbygdperspektiv. Anders Malm menar att det är svårt att göra något åt gentrifieringen. 

– Det blir en politisk fråga då. Det är en fråga för Region Gotland, men också på nationell nivå. Vi pekar på problematiken, men vi har inga förslag på lösningar. Det är inte våran roll, säger han. 

Han förtydligar dock att hyresrätter är viktigt för gotlänningarna. 

– Det är viktigt att den kommunala allmännyttan fortsätter bygga bostäder så att unga har en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, men det kommer inte motverka gentrifieringen. 

För inte bara unga gotlänningar som försöker ta sig in på bostadsmarknaden drabbas av de ändrade bostadsförutsättningarna. 

Den omfattande mängden delårsboende innebär också problematik för den kommunala servicen, menar länsstyrelsen. Det eftersom de beskattningsregler som gäller inte innebär beskattning inom länet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!