En del fastlandskommuner har marscherat snabbt för att fånga solens krafter. Gotland ökar visserligen produktionen av solenergi totalt, men inte i samma höga takt.
Kalle Blomberg som är vd för Gotlands elnät AB, berättar att ansökningarna för att få ansluta den egna produktionen av solenergi till elnät ökar hela tiden.
– Fram till halvårsskiftet hade vi 320 ansökningar. Det är det högsta någonsin, säger han och jämför det med 280 för hela året 2021.
Det finns inga begränsningar för att producera egen el med hjälp av solceller.
– Inte från vårt perspektiv, säger han och förklarar att alla som har ett tak eller liknande kan ansöka om att få sätta upp solpaneler.
Gotlänningars intresse för att bli mikroproducenter är enligt honom stor.
– Vi ser att antalet ansökningar av produktionsanläggningar bara ökar. Det är mest privatpersoner som söker men även lantbrukare och några som har flerbostadshus, säger han.
Så länge det handlar om el du själv förbrukar är det inga problem. Men det finns en del hinder och lite regler. Som mikroproducent gäller en taxa och en skatt.
När man producerar solenergi för eget bruk, kan man ansluta till elnätet och balansera förbrukningen över tid. Om det skulle bli ett överskott går det att mata in detta på elnätet och få betalt. Ofta handlar det om att man förbrukar mer energi under vissa perioder och mindre ibland. Den överskottselen får du ersättning för av din elhandlare och ska redovisas i inkomstdeklarationen. Det finns ett schablonavdrag för inkomster av privatbostad på 40 000 kronor, så troligen kommer du inte över den summan.
Producerar du inte över 500 kilowatt behöver du inte betala energiskatt. För den som vill sätta upp en större anläggning gäller andra regler.
– Då blir du producent och förmånerna när det gäller skatter är inte lika bra som om du bara brukar din egen elenergi, förklarar Kalle Blomberg.
Att Gotland sackar efter när det gäller att satsa på solenergi kan till viss del handla om problemet med anslutningen av elnätet till fastlandet där en ny elkabel skulle underlätta elhanteringen.
– Efter uppdateringen av elförbindelsen 2018 finns inte den problematiken kvar för mikroproducenter. Vi begränsar inte installation av egenproducerad el, säger Kalle Blomberg.
Däremot kan det bli problem om intresset för större anläggningar ökar.
Några anläggningar som producerar mer än 1000 kW finns inte på Gotland än.
– Det finns inte några anläggningar av större dignitet, men det finns planer.
Även om det inte finns något stopp för mikroproducenter finns det begränsningar när det gäller stora anläggningar.
– Vi har utrymme för 65 mW solenergi och lika mycket vindkraft, berättar Kalle Blomberg.
Det kan jämföras med att vi har 180 mW installerad produktion av vindkraft på Gotland idag.
Att satsa på större anläggningar på Gotland hör framtiden till och kopplingen till fastlandet kommer att vara avgörande för hur mycket solcellsanläggningar det solrika Gotland kan bygga. Vattenfalls solindex visar att Gotland ligger på tredje plats bland de län som har starkast solinstrålning. Om alla småhus på Gotland haft solpaneler skulle det försörja 4600 villors energiförbrukning under ett år. Det är mer än en fjärdedel av alla villor på Gotland.