"Gotland har ett starkt näringsliv"
- Gotland har ett ofantligt starkt näringsliv.Det säger ordföranden i Almi samt TRC Gotland, före detta Nimbuschefen, Christer Winberg.Han nämner särskilt båttillverkningen. - CMI Composite gör ett fantastiskt jobb, säger han.
Foto: Bengan Zettergren
- Jag arbetar på ett företag i Kvänum i Västergötland numera och veckopendlar. Men jag är fortfarande gotlänning, jag bor på ön och har familjen där. Mitt engagemang för Gotland är lika starkt som tidigare, säger han.
Vill inte tala om Nimbus
Händelserna kring Nimbus nedläggning på ön och hans eget hastiga uppbrott från chefstjänsten där hösten 2008 vill han fortfarande inte kommentera.
- Det har gått för kort tid. Kanske att jag lite längre fram kan ha tankar kring det, men idag kan jag inte, säger han.
Men känns det bra att en ny båttillverkare kunde ta över fabriken så snabbt som ändå skedde?
- Ja, absolut, och jag kan bara lyckönska dem. Jag är själv övertygad om att båttillverkning är något som passar Gotland, det finns en mycket hög kompetens inom området och jag är glad att den tas till vara. CMI Composite har gjort ett ofantligt bra jobb, säger han.
Småskalighet ett plus
Som ordförande i både Almi och TRC (tekniskt resurscentrum) på Gotland följer Christer Winberg noga utvecklingen av öns näringsliv.
Han har även styrelseuppdrag i ett antal gotländska företag.
Han beskriver öns näringsliv som inte bara starkt, utan mycket starkt.
- Gotland har ett ofantligt starkt näringsliv, säger han på sin sjungande finlandssvenska.
Han menar att småskaligheten är en av de faktorer som gjort att Gotland klarat krisen betydligt bättre än andra regioner.
- Småskalig tillverkning blir aldrig lika känslig för konjunkturer, säger han.
Optimistisk
Han tror på tillväxt inom många branscher och nämner avknoppare från Flextronics, snickeriföretag och livsmedelssektorn.
- Förädlingssidan inom livsmedel är bara i sin linda än, den kommer att växa mycket, säger han.
När det gäller slakteriets framtid hoppas och tror han att man hittat en bra lösning med det planerade partnerskapet med Stockholms butikskött AB.
- För de flesta branscher gäller att hitta den här typen av lösningar som är väl anpassade till Gotlands förhållanden. Det ska vara lite nischat och småskaligt, det är det som lämpar sig bäst på Gotland, säger han.
Inga storindustrier
Några nya storindustrier av typen Ericsson eller Flextronics tror han aldrig Gotland kommer att få igen, men många små kommer tillsammans att skapa ett mycket starkt näringsliv, säger han.
Jobbmässigt räknar Christer Winberg med att bli kvar i Västergötland några år till. Företaget, Kellve Sweden AB, som tillverkar transportörer för gruvindustrin, är under återuppbyggnad efter en konkurs i november 2008.
- Jag kommer att stanna tills det har blivit ett stabilt och väl fungerande bolag igen. Det brukar ta några år, säger han.
Företagsdoktor
Kvänumföretaget anlitade Christer Winberg hösten 2008 av ungefär samma skäl som Nimbus en gång anställde honom. Som "företagsdoktor".
- Jag kom hit för att försöka undvika konkurs. Nu lyckades det inte, men vi är på god väg med en rekonstruktion. När jag först kom till Gotland på 90-talet var det för en liknande uppgift i Nimbus, berättar han.
Namn: Christer Winberg.
Ålder: 62 år i år.
Bor: Gotland.
Jobbar: Produktchef på Kellve Sweden i Kvänum, Västergötland.
Uppdrag: Ordförande i Almi Gotland, TRC (tekniskt resurscentrum på Gotland) samt ett antal styrelseuppdrag i privata företag.
Ålder: 62 år i år.
Bor: Gotland.
Jobbar: Produktchef på Kellve Sweden i Kvänum, Västergötland.
Uppdrag: Ordförande i Almi Gotland, TRC (tekniskt resurscentrum på Gotland) samt ett antal styrelseuppdrag i privata företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!