Antibiotikaresistens klassas av Världshälsoorganisationen WHO som ett av de tio största hoten mot människans hälsa globalt . Problemet med att överanvända antibiotika är att bakterierna kan vänja sig, anpassa sig, och bli resistenta mot antibiotikan.
Det kan medföra att vi inte längre kan bota vanliga sjukdomar som lunginflammation eller rädda liv vid till exempel blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
I Sverige är vi överlag bra på att minska vår antibiotikaanvändning, men vi behöver fortsatt bli bättre, och det ser olika ut runt om i landet. När det kommer till sjukvårdens antibiotikaanvändning ligger Gotland sämst till i hela riket enligt senaste månadsrapporten från folkhälsomyndigheten.
– Vi har inte kunnat analysera orsaken till det, men de är säkert flera. Det kan bero av tradition sedan gammalt och kanske beror det på att det varit instabilt med personal på vårdcentralerna på läkarsidan, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare vid Region Gotland.
Siffrorna mäts i antal sålda recept per 1000 invånare och år, och Gotlands användning mellan den 1 november 2018 och den 31 oktober 2019 låg på 318. Bäst i klassen är Västerbotten som under samma period delade ut 236 recept per 1000 invånare. Riket som helhet ligger på 286.
Det som talar till Gotlands fördel i siffrorna är dock att vi minskar vår användning snabbast av alla sedan föregående år då föregående period mätte 345, vilket ger en minskning med 8 procent. Riket som helhet minskar med 4 procent.
– Jag tror att medvetenheten har ökat på alla nivåer, även hos politiker, förvaltning och chefer. Ansvaret hänger inte bara på läkarna som skriver recept, utan även deras chefer och andra i organisationen. De höga siffrorna har gjort att alla blivit mer medvetna och kämpat. Och de som jobbat bäst med det här är primärvården, där är minskningen som störst, säger Sven Montelius.
Men vad kan man göra för att hjälpa till, som privatperson?
– Som privatperson tycker jag att man kan lita på sin doktor. Säger läkaren att man inte behöver antibiotika så är det ok. Man ska inte ställa krav, bara för att man tror att man blir snabbare frisk med antibiotika. I de allra flesta tillstånd med luftvägsinfektioner blir man precis lika snabbt symptomfri utan antibiotika.