På grund av den pågående pandemin har antalet resenärer sjunkit kraftigt och ligger nu på minus 85 procent mot i fjol. På hela förra veckan reste 876 passagerare, mot normalt 6 500, med de tre bolag som nu trafikerar ön.
Jul- och nyårshelgen stryps trafiken ytterligare och under fem dagar går inga flyg alls.
– Det är tre flygbolag igång under julhelgerna, Air Leap, Air Gotland och SAS, säger flygplatschef Gunnar Jonasson och berättar att det bara är Air Leap och Air Gotland i gång de tre dagarna närmast julafton, förutom under tisdagen då även SAS flyger.
Julafton, juldagen och annandagen står flygplatsen stilla, helt utan trafik. Inte heller nyårsafton eller lördag den 2 januari går det några plan.
– Ett normalt år är det någon flight varje dag över julen. Det brukar vara något bolag, men i år finns det begränsad efterfrågan och Bromma har stängt över julen, säger Gunnar Jonasson.
Eftersom Destination Gotland inte har några avgångar alls den 24 december innebär det att Gotland för första gången på mycket länge isoleras helt under julafton, utan någon som helst möjlighet att ta sig till och från fastlandet. Men Gunnar Jonasson är inte orolig. Om något skulle hända kan flygplatsen snabbt bemannas, dygnet runt.
– Flygplatsen har beredskap och om det finns behov av samhällsviktiga transporter som ambulansflyg och liknande går det alltid, säger han.
För Region Gotland innebär inställda flyg problem. Man har avtal med Karolinska om att analysera majoriteten av de omkring 2 000 coronaprover som tas varje vecka på Gotland. Diskussioner förs med Trafikverket och man hoppas få ett snabbt svar.
– Vi tittar på om staten i så fall kan bekosta en flygning så att vi kan få iväg proverna de här dagarna, säger Christer Stoltz, beredskapschef på Region Gotland.
En annan möjlighet, menar han, är att använda ambulanshelikoptern för att skicka prover – om helikoptern ändå ska utföra transporter till fastlandet.
I våras, när trafiken minskade, upphandlade staten trafiken med Amapola, för att säkerställa att Gotland inte stod utan trafik helt. Regeringen har nu förlängt den allmänna trafikplikten att gälla till den 30 juni 2021.
– Det innebär att om vi skulle stå utan operatör slår trafikplikten in. Då kommer Trafikverket att upphandla den. Det är en garanti om vi hamnar i ett läge där vi står helt utan trafik, säger Gunnar Jonasson.