Det är Östsvenska Handelskammaren som med sitt initiativ 100-listan varje år sedan 2018 genomfört en undersökning för att kartlägga jämställdheten i de största företagen i Östergötland, Sörmland och på Gotland, och på så sätt även mäta det långsiktiga arbetet.
På onsdagen presenterades årets rapport, och den visar bland annat att andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser ligger på 25 procent. Det är en ökning med sju procent sedan 2018, men exakt samma siffra som förra året.
– Generellt sett så är det här kanske inte den muntraste rapport som vi släppt eftersom mycket är helt oförändrat sedan förra året, vilket tyder på att utvecklingen på det här området stannat av. Det stärker att 100-listans arbete fortsatt behövs och att vi behöver hjälpa företag att hitta vägar fram för att ta tag i frågan på riktigt, säger Jonna Hedlund, projektledare för 100-listan på Östsvenska handelskammaren.
Förra året var Gotland ensamma på tronen när det gäller andelen kvinnor i bolagsstyrelse. I årets rapport delar man förstaplatsen med Stockholm, men även här kan man se att utvecklingen stannat av. Andelen kvinnor i gotländska styrelser ligger nämligen på 30 procent, vilket är exakt samma som vid förra årets kartläggning.
– Vi är såklart glada och stolta att Gotland ligger så pass högt, och ser man historiskt så är Gotland även det län som haft den största ökningen sedan vi började med den här kartläggningen 2018. Men med det sagt så är vi inte i mål än, och även på Gotland finns det mycket arbete kvar att göra.
Östsvenska handelskammarens undersökning innehåller även en enkätdel där företagare fått svara på ett antal frågor. Av svaren står det klart att 69 procent av de svarande tycker att det är viktigt att uppnå jämställda styrelser. Det är dock endast 34 procent som aktivt jobbar för att uppnå detta.
– Detta är oroväckande och troligtvis en orsak till att utvecklingen går så långsamt, säger Jonna Hedlund.
Östsvenska handelskammaren avslutar sin rapport med att lyfta fram några positiva exempel med företag i Östergötland, Sörmland och Gotland som har en fördelning mellan män och kvinnor i styrelsen på 40/60 eller jämnare. Där nämns bland andra gotländska företag som Gotlands Energi Aktiebolag, Visby Antenn AB, Järnaktiebolaget Södertorg och Bilcompaniet. I det sistnämnda bolagets styrelse sitter Håkan och Lotta Boberg, vilket innebär att andelen kvinnor är 50 procent.
– I vårt fall blir det ju naturligt jämställt i och med att det är jag och Håkan som driver bolaget, men jag hade velat ha det jämställt i styrelsen oavsett. Jag tycker att det ska vara jämn fördelning, för när det är jämlikt så blir det lagom, och det gillar vi i Sverige, säger Lotta Boberg med ett skratt.
Hon tycker att Gotland ska vara stolta över att man är bäst i landet när det gäller jämställda styrelser, men menar precis som Jonna Hedlund att det finns en hel del arbete kvar att göra.
– För att locka fler kvinnor till styrelserna tror jag att man måste informera mer kring hur styrelsearbete går till. När jag fick frågan om att sitta med i en styrelse första gången så visste jag inte vad som förväntades av mig och vad man skulle göra. Så jag tror att man måste informera om vad det innebär, för man vill ju ha folk som är intresserade som sitter i styrelsen, oavsett kön.