Gotland inte längre sämst

Sämst produktivitet och lägsta inkomsterna i landet. Så var det förut. Men Gotland ligger inte längre på jumboplats.

Gotland2012-04-19 12:03

Ett mått på hur bra det går ekonomiskt för ett län eller region är den så kallade bruttoregionalprodukten, BRP. Den visar hur stort värdet är på det som sammantaget produceras i form av varor och tjänster inom regionen.
Ett annat mått är hur mycket invånarna har i disponibel inkomst (lön eller bidrag minus skatt).
Idag publicerar Statistiska centralbyrån färska siffror för Sveriges alla län.
Och resultatet visar att Gotland klättrar i tabellen.

Inte längre jumbo

Tidigare låg Gotland sämst till både vad gäller BRP och disponibel inkomst per invånare. Så är det inte längre.

Nu är den slutsatsen inte mycket att yvas över ändå, eftersom siffrorna visar att produktionen faktiskt minskar på Gotland. Det är bara det att övriga län backar ännu mer.
Siffrorna är dessutom inte helt färska. De går tillbaka till 2009, men är de färskaste som SCB har (på grund av ändrade redovisningsprinciper så är beräkningarna försenade). 

Mätt i bruttoregionalprodukt per invånare så har sistaplatsen nu övertagits av Södermanlands län. Gotland ligger nu näst sist, med 263 000 kronor i bruttoregionalprodukt per invånare.  Närmast före ligger Kalmar, Värmland och Östergötland som med Gotland och Södermanland utgör bottenligan i Sverige.
Stockholm ligger i särklass, där produceras det för motsvarande 476 000 kronor per invånare och år, alltså nästan dubbelt så mycket som på Gotland.

Gotlänning = låg inkomst

Den disponibla inkomsten per gotlänning är i genomsnitt 160 000 kronor. Det placerar Gotland i bottenskiktet. Men på grund av tuffa nedgångar i Värmland så har detta län övertagit Gotlands tidigare jumboplats. Också Jämtland redovisar numera lägre disponibel medelinkomst per invånare än Gotland. 

Gotland har alltså landets nästnäst lägsta disponibla inkomster.

Fortfarande har stockholmaren i genomsnitt 32 procent mer pengar att röra sig med än gotlänningen, hallänningen 22 procent mer och invånarna i Uppsala län 10 procent mer.

Allmän nedåttrend

2009 var ett relativt bra år för Gotland, även om den totala investeringsvolymen minskade. Men den minskade minst på Gotland, och i Stockholm: med mindre än en procent. Det kan jämföras med tunga nedgångar på mellan 15 och 18 procent i län som Södermanland, Kronobergs och Jönköpings län.
Generellt var det hur som helst en allmän nedgång. Länen backade i genomsnitt med -5,5 procent.

Bruttoregionalprodukten är ett mått på den ekonomiska produktionen i en region.

För att rättvist jämföra län av olika storlek delar man den sammanlagda ekonomiska produktionen (summan av varor och tjänster) med antal invånare och får då fram ett mått på hur produktiv regionen är i förhållande till folkmängd.

Summan av regionernas BRP är, per definition, lika med rikets BNP.

I december kommer SCB med siffror för 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!