Gotland invaderas

Varför kom Valdemar Atterdag egentligen till Gotland 1361? Varför slogs bönderna så mangrannt att till och med åldringar och barn fanns med på slagfälten? Varför upplät Visby-borna mer eller mindre staden till danskarna?
Sägnerna har sagt sitt sedan 1300-talet. Nu kommer den historiska förklaringen i form av utställningen ¿Invasionen 1361. Det danska krigståget på Gotland.".

Gotland2002-06-26 04:00
Med premiärvisning i dag, onsdag, kommer utställningen att bli permanent under somrarna på Kapitelhuset i Visby.
Det är Gotlands Fornsal som ställt samman utställningen, som redan visats i Malmö under juni månad.
Bakom ligger ett enormt arbete och en otrolig mängd fakta som bearbetats. Inte minst har alla sägner genom århundradena berättat sin del av historien. Den danska härens landstigning, storlek och marschväg. Slakten av de gotländska bönderna på landsbygden och utanför ringmuren. Brandskattningen av borgarna i staden Visby. Jungfruns svek och så vidare. Historier, sägner som var och varannan gotlänning har i generna.
Det historiska efterforskningsarbetet går till de skrivna källorna. Krönikor, inskriptioner, nedtecknande av historiska fakta med emellanåt tvivelsaktiga grunder. Och till det arkeologiska materialet.
<span class=MR>Historisk bakgrund</span>
­ Vi vill förklara den historiska bakgrunden, säger utställningsproducenten Gun Westholm, Gotlands Fornsal. Vi vill inte döda sägenmaterialet, men det har tagit över. Nu vill vi lyfta fram de historiska källorna och de har inte varit lätta att ta fram.
Den historiska bakgrunden till exempelvis brandskattningen förefaller helt annorlunda mot den sägenomspunna plundringen. Valdemar Atterdag har i ett privilegiebrev till Visby-borna bland annat skrivit hur han älskar både dem och staden och de ska få alla privilegier som bör tillfalla en så stolt stad.
­ Visby-borna å sin sida, berättar Gun Westholm, såg säkert möjligheten att åter inta en viktig position i Östersjön. En position de tappat under 1300-talet.
Så var det. Storhetstiden var med all säkerhet över innan danskarna kom 1361.
<span class=MR>Gotländska bondehären</span>
En annan historisk källa står det unika materialet från korsbetningen för. Här stupade en stor del av den gotländska bondehären och begravdes skyndsamt, på grund av mängden lik. Gravarna och de arkeologiska undersökningarna som gjorts i flera omgångar under 1900-talet visar på unika fynd. I första hand med tanke på de rustningar som visade sig ligga mer eller mindre bevarade i jorden. Dessutom framkom ålderssammansättningen av gotlänningarna, där det visade sig att närmare en tredjedel var antingen barn, åldringar eller halta och lytta.
Det är i sig inget nytt material, men sammanställningen och tyngdpunkten på historiska fakta ger en tyngd åt utställningen. En tyngd som de tidigare spridda sägnerna inte kunnat ge.
Nu framträder en bild som på ett tydligt och ofta hemskt sätt visar upp Gotlands mest kända historiska händelse.
<span class=MR>Visby-rustnigarna</span>
Sedan många år är rustningarna från Korsbetningen världskända. Det finns inte så mycket bevarat material någon annanatans egentligen. Absolut inte i den mängd och variation som materialet visar upp.
Nu har Margareta och Göran Hoas rekonstruerat 25 av dessa rustningar, vilket ger två bilder: Danskarna var överlägset rustade med den senaste utrustningen. Gotlänningarna däremot var knappt rustade alls.
De flesta med enkla vapen och tillhyggen. Andra med enbart ringbrynjehuva och endast ett fåtal med rustningar. Och då enklare och förlegade överkroppsrustningar, inget skydd för benen vilket på ett ruskigt sätt framkommer i det skelettmaterial som grävts fram.
Gotlänningarna stred dessutom efter vikingamodell i klunga, vilket gjode dem till ett lätt byte för danskarnas armborstar.
Undersökningarna är inte slutförda, bland annat hoppas Fornsalen på ett samarbete med högskolan på Gotland, där skeletten kommer att ge ännu fler detaljer till historien.


Varför det blev som det blev? Att danskarna över huvud taget invaderade Gotland, hur kriget med Hansan en månad senare påverkade utgången, om giftermålet mellan den svenske kungen Håkan Magnusson och Valdemar Atterdags dotter Margareta ingick i planen, hur Visby-borna egentligen agerade och hur den gotländska landsbygden återhämtade sig efter att ha fått hälften av sina män dräpta... Ja, det är frågor som börjar få en förklaring. Utställningen ger en spännande entré till dilemmat. Inte minst med premiärvisningens medverkan av Tryggve Siltberg, som funnit många källor till den historiebeskrivning vi nu får se. Annars kan en guidad tur rekommenderas, det ger onekligen liv åt händelserna 1361, som kommit att påverka Gotland fram till denna dag.

Minneskors.
Gotländsk benbit.
Rekonstruerat 25 rustningar
Valdemar Atterdag. Den danske reslige kungen invaderade Gotland 1361.
Gun Westholm, Fornsalen och utställningsproducent för " Invasion 1361. Det danska krigståget på Gotland." har all anledning att vara stolt över materialet som nu blir permanent sommarutstälnning i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om