Redan nu har försök med självkörande skyttelbussar gjorts lokalt i bland annat Göteborg och Stockholm. Förra året gjorde bland annat Trafikverket en förstudie där man föreslog att man tittar närmare på att utöka försöken även till kollektivtrafik på landsbygden. Med förarlösa bussar kan man ha tätare turer även i glesbefolkade områden.
Nu ska teknikföretaget Ramboll tillsammans med Trafikverket, forskningsinstitutet Rise och fyra svenska kommuner, däribland Gotland, gå vidare med en fördjupad studie.
– Syftet är att kartlägga kommunernas behov och förutsättningar. Vi ska också kolla in tekniken och infrastrukturen både fysiskt och digitalt, säger Joakim Ahlberg på Ramboll.
För än är det många hinder på vägen till självrullande bussar.
– I stan har bussarna gått i 20 kilometer i timmen. Ska man växla upp till 40-50 måste vägarna bli bättre, säger Joakim Ahlberg.
I stadsmiljö navigerar självkörande bussar utifrån tydliga, fasta föremål, som ofta saknas i glesbygd. Det krävs bra uppkoppling till bussarnas kartsystem. Dessutom kan de framtida passagerarna kan ha betänkligheter:
– Är det ok att åka ensam i en buss? Vågar man sätta sina barn på en sådan här buss? Det kan finnas en teknikrädsla.
När skulle självkörande bussar på landsbygden kunna bli verklighet?
– Det är en fråga om när – inte om. Det går inte att stoppa utvecklingen. Jag tror att runt 2022-2023 kanske man kan börja köra igång lite.