Gotland klättrar på företagsranking

Gotland har klättrat 18 placeringar på Svenskt Näringslivs rankningslista över företagsklimatet i landets kommuner. Men det är fortfarande en bra bit till toppen - Gotland ligger på plats 235 av 290.

Regionens näringlivsstrateg är nöjd med att Gotlands företagsklimat har blivit bättre men hoppas att ön ska kunna klättra högre på listan framöver.

Regionens näringlivsstrateg är nöjd med att Gotlands företagsklimat har blivit bättre men hoppas att ön ska kunna klättra högre på listan framöver.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-09-25 11:00

Det lokala företagsklimatet på Gotland har förbättrats det senaste året, i alla fall om man får tro Svenskt Näringslivs rankningslista. 18 platser uppåt på listan blev det.

– Det är jätteroligt. Det är en bekräftelse på att vi ska fortsätta med de insatser vi gör, säger Johann Malmström, regionens näringslivsstrateg.

Men placeringen på listan visar att det finns områden att förbättra, till exempel när det gäller företagens kontakter med kommunen.

– Det är lite uppåt när det gäller tjänstemännens bemötande och tillämpningar av lagar och regler. Men vi vill ha ännu högre betyg, säger Johann Malmström.

Därför har man haft flera workshops kring just de här frågorna med tjänstemännen på både teknikförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen, som är de som har mest kontakt med öns företag. Ett annat område som behöver förbättras är bristen på arbetskraft med rätt kompetens. Där försöker regionen hjälpa till genom att till exempel starta utbildningar i bristyrken.

Det behövs också fler företag till Gotland och i den frågan samarbetar regionen tillsammans med sex stora näringslivsorganisationer. 

– Vi kan inte skapa tillväxt, det gör företagen. Men vi kan skapa bra förutsättningar genom exempelvis bra service och infrastruktur.

 Han hoppas nu att det arbete som görs kommer att synas på rankningslistan framöver.

–Att hamna runt 100-strecket är rimligt. Det gör inget att det tar några år om det är grundat på arbete som är bestående, säger Johann Malmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!