Gotland kom tvåa i krogstatistiken
Gotlänningarna har näst dyrast krognotor i landet. De lägger över 6 500 kronor på krogen varje år. I alla fall om man ska tro den sammanställning som Sveriges hotell- och restaurangföretagare har gjort.
- Man kan se att de orter som ligger i topp på den här listan är ställen dit många turister åker. Med turister ökar krogbesöken också, säger hon.
Att det går bra för restaurangbranschen i hela landet råder ingen tvekan om. Bara under årets fem första månader har branschen ökat med 8,2 procent enligt en enkät som SHR gjort bland 140 krögare.
Bra hela året
Johan Strömberg, som driver restaurangen Bolaget i Visby, har lite svårt att avgöra om hans rörelse ökat eller inte eftersom de bara haft öppet sedan förra sommaren.
- Men det har gått bättre än vad jag trodde att det skulle göra, säger han och berättar att de under veckan slagit kassarekord. Tvärtemot vad Johan Strömberg trodde går inte gästerna bara ut på sommaren. Hela året och särskilt under våren har försäljningen gått över förväntan. Enligt honom är det självklart att det blir mer att göra på sommaren, men att omsättningen ökar då beror även på att Bolaget har möjlighet att dubbla sin kapacitet genom en uteservering. Däremot ställer sommaren större krav på personalen. En servitris på Bolaget kan inte ha hand om lika många bord under sommaren som under vinterhalvåret, mestadels på grund av att det är längre mellan borden och köket.
- Vi ökar ju omsättningen väldigt mycket under sommaren, men på vintern är varje tjänad krona värd mer, förklarar han.
Livsnjutare
Johan Strömberg tror inte att turismen är den enda anledningen till att Gotland hamnar högt på listan.
Han tror helt enkelt att det är så att det finns många gotlänningar som gärna spenderar sina pengar på mat och dryck på öns restauranger.
- Eftersom Visby är så pass krogtätt har det gjort att alla ställen verkligen har tvingats att hålla en hög kvalité. Det gör att folk känner att de får mycket för pengarna när de går ut här. Sen tror jag att folk som väljer att bo i Visby gillar att umgås ute med sina vänner och njuta av mat och vin.
Även om Johan Strömberg upplever att gotlänningarna gärna äter ute under hela året så ser det lite annorlunda ut på sommaren. Det är inte bara uteserveringarna som ger krogarna möjlighet att öka omsättningen under sommaren, matvanorna ändras också.
- På sommaren säljer vi fler tre rätters middagar än vad vi gör annars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!