Det råder akuta behov av humanitära insatser i Ukraina efter att Rysslands i torsdags valde att invadera landet. Från svenskt håll har många insamlingar startats, och gensvaret har varit starkt.
På Röda Korset fick man in över tio miljoner kronor under krigets första dygn. Inte sedan Tsunamikatastrofen 2004 har man fått in så mycket pengar så snabbt, enligt ett uttalande från hjälporganisationen tidigt på måndagen.
Viljan att hjälpa till syns överallt i landet – förstås även på Gotland.
– Gotlänningarna är normalt sett väldigt villiga att bidra när det kommer till särskilda insatser och akuta insamlingar. Det finns en stor givmildhet. Så jag är inte förvånad att engagemanget varit stort även på Gotland, säger Anna Klintbom, Röda Korsets verksamhetschef på Gotland.
Exakt hur stort det varit hittills kan hon inte redogöra för i detalj.
– Jag har ingen siffra än. Vi har inte hunnit räkna ihop det vi fått in. Men det har varit många som lämnat in bössor, välfyllda sådana, efter att ha gått runt och samlat in under helgen.
Utöver att många privatpersoner kommit och hämtat bössor vid Röda Korsets olika mötesplatser runt om på ön, har givetvis verksamhetens frivilliga jobbat för högtryck, berättar Anna Klintbom.
– När vi har en händelse som kräver en akut insamling så är vi betydligt fler än vanligt ute. Det jag märker med Ukraina-insamlingen är att fler företag vill vara med.
Hon säger att Röda Korsets bössor redan finns på flera platser på Gotland, som i mataffärer och andra butiker, men att intresset är mycket stort från aktörer som inte haft en sedan tidigare.
– Flera företag har hört av sig direkt till mig och undrat hur de kan vara med och stötta. Det visar på ett stort samhällsengagemang bland företagen på ön.
Scandic i Visby är ett av de gotländska företagen som valt att ställa fram en bössa där gäster och besökare kan skänka ett bidrag till den akuta insamlingen för Ukraina, antingen i bössan eller via swish.
– Ja, den är ganska tom ännu. Men vi har bara haft den här sedan igår. Och jag tror absolut att det är fler som swishar än lägger pengar i bössan – det är ju nästan ingen som har kontanter i dag, säger Simon Vernersson, receptionist på Scandic Visby.
Anna Klintbom påminner att det än så länge är bidrag i form av pengar, som Röda Korset men också andra hjälporganisationer behöver i sina insatser för Ukrainas befolkning.