En sammanställning av elbilsbeståndet och laddningsmöjligheter som Circle K har gjort visar att Gotland ligger i topp i Sverige. Mellan september 2018 och samma månad i år har antalet laddningsbara bilar på ön ökat med drygt 52 procent. Den ökade efterfrågan på elbilar märks på Visby Motorcentral.
– Jag skulle säga att bland dem som vill köpa en ny bil så tittar 80-90 procent i första hand på en elbil, säger bilförsäljaren Clas Sundberg.
Kollegan Jimmy Johansson fyller i:
– Folk är nyfikna och frågar om elbilar. Många läser på nätet eller på sociala medier och pratar med kompisar om dem.
De båda bilförsäljarna tror att orsaken till det stora intresset för elbilar är flera; ett ökat miljömedvetande och att dagens elbilar är mer som "riktiga bilar", som Clas uttrycker det. Nya elbilar har också längre räckvidd än tidigare och även om inköpspriset är högt så är driftkostnaderna betydligt lägre än för en bensin- eller dieseldriven bil. Sist men inte minst får den som köper en ny elbil tillbaka en del av pengarna i form av en miljöpremie från Transportstyrelsen.
Men elbilar har också nackdelar. De har begränsad räckvidd och ska man köra längre sträckor krävs planering. De är väderberoende – när det är kallt ute har de sämre kapacitet – och de får inte dra en släpvagn.
– De behöver knäcka den nöten om elbilen ska kunna ersätta en vanlig bil, säger Jimmy Johansson.
Att köpa en ny bil är ett svårt och stort beslut för många. Ska man satsa på el, diesel, bensindrivet eller någonting mittemellan? Bilförsäljarnas råd är att låta behovet styra. Kör man mycket bil och långa sträckor är en elbil inte det optimala valet. Då kan en hybrid eller en diesel som klarar de senaste miljökraven vara ett bättre alternativ. Kör man inte så långa sträckor och kanske ska ha bilen mest till arbetspendling kan en elbil passa bäst.
– Det beror på hur man ska använda bilen. Det gäller att lyssna på kunden, säger Jimmy Johansson.
Bland de blänkande nya bilarna står Anna Andersson och tittar sig omkring. Hon är sugen på en elbil och har kommit med man och dotter för att provköra en av de modeller som det säljs mest av i Sverige.
– Vi har solceller hemma så jag tänkte att det vore praktiskt och miljövänligt. Jag pendlar tio mil om dagen och vi har räknat på totalkostnaden, säger Anna Andersson.
Familjen har varit runt på flera bilfirmor och tittat. Anna Andersson har också provat på att köra en elbil tidigare.
– Den var jätteskön att köra, men vi har väntat lite för det sker så mycket utveckling. Samtidigt behöver vi göra något åt vår nuvarande bil. Men det är mycket pengar och det är svårt att fatta beslut, säger hon.
En som glädjer sig åt att det nu finns fler elbilar på Gotland är Sven Sandström som är sekreterare i företagarföreningen Produkt Gotland. I tio år har han i olika projekt försökt få fler gotlänningar att gå över till elbil.
– Jag blir väldigt glad. Men det borde vara fler. Gotland är idealiskt för elbilar. Vi har en begränsad yta och kör generellt kortare sträckor än man gör på fastlandet. Dessutom kostar det bara 2-3 kronor milen, säger han.
Produkt Gotlands senaste projekt är "Elbil Gotland" där målet är att sprida kunskap om elfordon och få till fler laddplatser på ön.
– Vi vill verka för en hållbar utveckling så att Gotland kan bli en plats för våra barn och barnbarn att leva, säger Sven Sandström.