Gotland måste förbättra säkerheten och miljön
Rutinerna för larm, annan säkerhet och krisstöd i arbetet som socialsekreterare vid socialtjänstens enheter för försörjningsstöd och barn och familj på Gotland måste bli bättre.Det kräver Arbetsmiljöverket efter en inspektion.
Just denna yrkesgrupp återfinns i sjuk- och skadestatistiken främst till följd av organisatoriska och sociala faktorer som framkallar stress och våld eller hot om våld.
Vid inspektionen fanns Arbetsmiljöverket att det finns en osäkerhet kring de larm som finns, hur de ska användas och hur man förhåller sig i en eventuell krissituation.Verket kräver därför att tydliga larmrutiner tas fram för de olika lokalerna där socialsekreterarna arbetar. Det ska stå vem som ska göra vad och minst en gång om året bör det hållas en övning av åtgärder vid larm.
Rutiner brister
När socialsekreterarna får besök av klienter är de ofta ensamma. Det finns larm i rummen men de är placerade så att de kan vara svåra att komma åt i en hotsituation. Därför kräver Arbetsmiljöverket att de rum där klienter tas emot ska utformas så att den anställda snabbt och utan risk kan lämna rummet i en nödsituation.
Även när det gäller socialsekreterarnas hembesök hos klienter så bristerna det i rutinerna, anser verket som kräver att särskilda rutiner för hembesök tas fram, görs kända för alla anställda och följs upp att de tillämpas.
Introduktionen vid nyanställning, vikariat eller efter en längre tids ledighet är viktig, påpekar verket vidare. De anställda måste få kunskaper om arbetet och de risker det kan innebära.
Skriftliga rutiner för första hjälpen och krisstöd kräver Arbetsmiljöverket också liksom att de anställda ska få utbildning i bemötandet av utåtagerande personer så att de kan arbeta på ett säkert sätt och inte utsättas för våld eller hot i arbetet.
Förbättrad säkerhet
Även arbetsmiljön på missbruksenheten och alkoholmottagningen på Havderväg i Visby har inspekterats. Här kräver Arbetsmiljöverket att det görs en skriftlig bedömning av riskerna för våld och hot och om det behövs larm, vilka reträttvägar som finns för personalen i en nödsituation och så vidare.
Så snart denna bedömning av riskerna är gjord så ska kommunens så fort det är praktiskt möjligt göra vad som behövs för att förbättra säkerheten och därmed de anställdas arbetsmiljö.
Behovet av stöd och ledning samt möjligheter att bättre få möjlighet att diskutera värdefrågor och samarbetsformer tas också upp sedan det vid inspektionen kom fram att det finns pågående konflikter på arbetsplatsen. Arbetsledningen är för hårt belastat med egna arbetsuppgifter för att kunna ge det stöd och den ledning som socialsekreterarna behöver.
Senast den sista maj vill Arbetsmiljöverket ha en redovisning från kommunen om hur man tänker uppfylla de krav som finns i inspektionsmeddelandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!