Gotland med när EU storsatsar på utveckling av mobila spel

När EU satsar 92 miljoner
kronor på forskning om fram-
tidens mobilspel står Sverige i centrum. Och bland de intressanta aktörerna i landet finns Högskolan på Gotland och
Interaktiva Institutet, den sistnämnda med forskningsstudio i Visby.
­ Gotland sitter på väldigt mycket kompetens, men för att få den kunskapsmassa det här projektet behöver krävs ett omfattande samarbete ­ även internationellt, säger projekt-ledaren Annika Waern.

Gotland2004-04-29 04:00
EU-projektet, som startar i september, kallas Iperg, en förkortning för "Integratet project on pervasive gaming". Det handlar om att under 3,5 år utveckla spel som är platsoberoende och kan spelas ute i verkligheten ­ med mobiltelefonen eller handdator, i baksätet på bilen eller i gatumiljö. Något helt annat än de traditionella stationära datorspelen som spelas hemma med rullgardinen nerdragen, alltså.
<span class=MR>Projektledare</span>
Projektet kommer att ledas av Annika Waern, som arbetar vid Sics i Kista (Swedish intstitute of computer sciences). Bland de svenska deltagarna finns, förutom Högskolan på Gotland, Sics, företaget Its Alive och Interaktiva Institutet med forskningsstudior på ett par platser i landet. Projektet är internationellt och bland de övriga medverkande finns universitetet i Nottingham, det tyska institutet Fraunhofer, universitetet i Tammerfors samt det brittiska företaget Blast Theory.
Projektet ska både utveckla teknik och designa olika typer av mobila spel, och man kommer att samarbeta med mobiltelefonjättar som Nokia och Sony.
Det är redan beslutat att nära halva projektbudgeten ska satsas i Sverige.
­ Sverige ligger långt framme. Vi har en bra blandning av tekniskt kunnande och forskning, säger hon.
EU-projektet passar utmärkt för Högskolan på Gotland, där utveckling och forskning kring spel sker vid institutionen för teknik, konst och nya medier.
Här finns även Gotland Interactive Park, som förra året tecknade avtal med mobiltelefonoperatören Vodafone om att samarbeta kring utvecklingen av spel för mobiltelefoner.
På Gotland har dessutom Interaktiva Institutets etablerat sin forskningsstudio Zero Games Studio, som bland annat arbetar med att utveckla mobila spel. Vid branschmötet "A day in the park" i Visby hösten 2002 presenterade man projektet "Visby under" som nu ofta används som ett exempel på hur datorspel kan spelas i stadsmiljö av rörliga aktörer. Spelet har Visby som "spelplan" och bland figurerna som dyker upp finns flera som knyter an till gammal gotländsk folktro.
EU-projektet har kick-off i Tyskland i september. Sedan är det tänkt att man en gång om året ska presentera hur långt forskningen nått. Den första presentationen kommer att hållas i juli 2005. Gotland är en tänkbar mötesplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om