Gotland och Nato: En utblick mot en omtvistad granne

När Gotlands eventuella Natoframtid ska förutspås är det frestande att blicka mot Bornholm; hur blev det där? Men jämförelsen är inte helt enkel.

Under den dansk-amerikanska övningen Defender Europe 22, i maj 2022, testades det amerikanska raketartillerisystemet Himars på Bornholm.

Under den dansk-amerikanska övningen Defender Europe 22, i maj 2022, testades det amerikanska raketartillerisystemet Himars på Bornholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2023-09-13 20:21

GOTLAND OCH NATO

"It's complicated". Så sammanfattas Natos påverkan på Bornholm av Jakob Seerup, militärhistoriker och inspektör på det lokala museet.

Den danska ön strax sydost om Österlen, med knappt 40 000 invånare, har en särskilt komplicerad relation till Ryssland och därmed även Nato. När försvarsalliansen bildades 1949 blev Danmark en av tolv ursprungsmedlemmar – men eftersom det var Sovjet som hade befriat just Bornholm från nazisterna, gjordes någon form av överenskommelse om att inga allianstrupper skulle placeras just där.

– Den här formuleringen kom att övertolkas under hela kalla kriget, menar Jakob Seerup.

På senare år har Danmark tänkt om. Från 2000-talets början har övningar med utländsk militär blivit vanliga även på Bornholm.

Men ryssarna har inte glömt: Så sent som i fjol refererade deras ambassadör i Köpenhamn till "uppgörelsen från 1946", när man protesterade mot amerikanska truppbesök.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav då ett tydligt genmäle:

– Ryssland har inte rätt att blanda sig i dansk försvarspolitik, inte heller vad som sker på Bornholm, sade hon i ett uttalande.

undefined
Under den dansk-amerikanska övningen Defender Europe 22, i maj 2022, testades det amerikanska raketartillerisystemet Himars på Bornholm.

Dessa historiska egenheter gör jämförelsen med Gotland svår, då Nato hittills inte har kunnat "utnyttja" Bornholms strategiska läge i den utsträckning som flera medlemsländer kanske hade önskat.

Någon alliansbas finns alltjämt inte där.

– Det enda Nato fick ut av Bornholm, åtminstone under de första decennierna, var att man satte upp spiontorn för att kunna lyssna på Warsawapaktens radiokommunikation, berättar Jakob Seerup.

Gällande egen militär närvaro finns både likheter och skillnader mot Gotland:

– Även här ville många politiker lägga ner kasernen på 90-talet, av ekonomiska skäl. Men man gjorde inte det, med hänvisning endast till arbetstillfällena. Nu verkar alla överens om att man snarare vill stärka försvaret. Precis som Sverige höjer Danmark försvarsbudgeten för närvarande och jag skulle inte bli förvånad om vi får till exempel luftvärnsrobotar på Bornholm.

undefined
Danska trupper rullar då och då fram längs Bornholms gator och vägar, precis som svenska gör på Gotland.

Vår danska grannö verkar alltså inte ligga långt före Gotland, i termer av "Natoanpassning" – snarare ser de två öarna en parallell utveckling just nu.

Enligt Jakob Seerup är jämförelsen mellan platserna ytterst relevant:

– Om du ser på dem militärstrategiskt är det samma sak. Om Ryssland skulle vilja invadera baltländerna, till exempel, är det de här öarna man vill ta först, för att etablera luftvärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!