Gotland på väg uppåt

Gotland har klättrat 26 placeringar på Svenskt Näringslivs rankinglista, som undersöker och jämför kommunernas företagsklimat.Men Anders Thomasson, öns regionchef vid Svenskt näringsliv, sågar den nuvarande regionstyrelsens företagspolitik.- Man får uppfattningen att det är en "låt gå-mentalitet", säger han.

Anders Thomasson, regionchef på Svenskt näringsliv på Gotland, är kritisk till den nuvarande regionstyrelsens företagspolitik.

Anders Thomasson, regionchef på Svenskt näringsliv på Gotland, är kritisk till den nuvarande regionstyrelsens företagspolitik.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-05-04 04:00

Gotland klättrade från 234:e plats till 208:e plats på rankinglistan, som baseras på en enkätundersökning som Svenskt näringsliv skickade till landets företag i höstas.

400 gotländska företag fick enkäten, drygt hälften av dem svarade på den. Svaren visade att deras sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen, på en sexgradig skala, hade höjts till 3,1 från 2,8 året innan.

- Jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde säga att det här är ett trendbrott, men det återstår att se, säger Anders Thomasson, Gotlands regionchef för Svenskt Näringsliv.


Större insikt
Men trots företagens positiva inställning, så sågar han den nuvarande regionstyrelsens arbete med företagslivet.

- Enkätsvaren bygger mycket på vad Alliansledningen gjorde. Jag tycker att den visade större insikt i företagsklimatets betydelse och en större vilja att göra något åt det. Min uppfattning av den nya regionstyrelsen är att den inte gjort något och det är ett problem. Man vill se en styrelse som aktivt vill föra företagsklimatet framåt, säger Anders Thomasson.

Han eftersöker en bättre samverkan mellan politikerna och företagen.

- Jag tycker att regionstyrelsen tonat ner frågorna om handläggnings- och servicetider. Den lägger inte samma vikt generellt kring näringslivspolitiken som Alliansledningen gjorde och den visar ingen viljeyttring. "De får sköta sitt så sköter vi regionen", känns det som.

Anders Thomasson är även kritisk till regionstyrelsens arbete med att synliggöra företagen.


Nödvändigt ont
- Där ligger de mycket lågt. Det känns som att företagen är ett nödvändigt ont i deras ögon.

Men trots kritiken gläds han åt det faktum att Gotland klättrat på rankinglistan till 208:e plats av landets 290 kommuner.

- Förhoppningsvis kan vi ligga kvar eller fortsätta klättra uppåt på rankinglistan. Fortsätter vi att klättra så hamnar vi där vi borde vara - på övre halvan. Vi borde lätt kunna tillhöra topp hundra, men dit är det en bit. Med lite vilja från nya regionledningen borde det gå.

Så genomförde Svenskt näringsliv sin enkätundersökning:

Enkäten skickades till 200 företagare per kommun i kommuner med färre än 1 200 arbetsställen och färre än 50 000 invånare, till 400 företagare per kommun i kommuner med fler än 1 200 arbetsställen eller 50 000 invånare, till 600 företagare i Malmö och Göteborg samt 1 200 företagare i Stockholm.

Svarsfrekvensen var vid den senaste undersökningen 53,2 procent.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Den tyngst vägande delen i rankingen är företagens bedömning av "Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen". Den frågan utgör en tredjedel av rankingen.

I rankingen vägs också strukturella förutsättningar för företagande i respektive kommun in.

De 290 kommunerna rangordnas efter varje faktor. Den kommun som exempelvis har den bästa kommunala servicen får 290 poäng, den med näst bästa 289 poäng, och så vidare. Antalet poäng en kommun får speglar alltså exakt hur kommunen placerat sig i förhållande till de andra kommunerna inom respektive faktor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om