Gotland Ring vill bygga motorbana i det gamla stenbrottet vid Storugns
Ansökan om bygglov har nu lämnats in för projektet Gotland Ring med en cirka sex kilometer lång motorbana kombinerad med en aktivitetspark inriktad på motorfordon. Den första delen av anläggningen kan stå klar under nästa år.Den här gången försöker företaget bakom projektet att få uppföra anläggningen i ett övergivet kalkbrott vid Storungs. En tidigare placering vid Kulgården öster om Visby flygplats fick nej på grund av risken för att vattentäkter skulle kunna förorenas.
Gotland Ring ska bli anläggning som främst riktar sig till företagskunder, som vill bjuda sina anställda på upplevelser exempelvis i samband med konferenser. Men det är bara en av många delar i projektet, där investeringen ligger på minst tio miljoner kronor.
Pengar tas in via sponsorer och finansieringen lär vara klar. Vilka sponsorerna är hålls än så länge hemligt. Men man har sedan tidigare ett samarbete med Volvo i den verksamhet som företaget Advantage Group OY AB driver i Finland och Tyskland.
<span class=MR>15 000 kvadratmeter</span>
Det är en stor satsning som det handlar om vid Stora Vikers 1:94 strax norr om Nordkalks fabrik. Den planerade byggnadsarean för området är cirka 15 000 kvadratmeter och skall byggas i etapper med separata bygglov. Till en början blir det byggnader på cirka 2 000 kvadratmeter.
Den bygglovsansökan som nu väntar på behandling vid byggnadsnämndens nästa sammanträde i december gäller en asfalterad motorbana på cirka sex kilometers längd och med en bredd på 8-15 meter, förutom start/målrakan som skall vara 15-20 meter bred. Banan skall vara delbar i tre delar för att kunna användas till olika aktiviteter.
Området består av ett nedlagt kalkbrott och annan terräng intill brottet, som täcks av ett antal grusvägar för tunga transporter. Redan i dag arrangeras årlig tävlingsverksamhet inom området, t.ex. terrängkörning och rally.
<span class=MR>Motorsport och forskning</span>
Från Advantage group finns också en lång lista på olika aktiviteter på Gotland Ring. Det skall finnas en halkbana och denna samt motorbanan skall kunna användas för bilskolornas övningskörning och för övningar i avancerad körteknik.
Test- och forskningsverksamhet ska genomföras av teknologiföretaget Diwicat. Det handlar om trådlösa digitala bil- och trafiksystem. För detta behöver man installera basstationer för 2,5G/3G mobila kommunikationssystem på banområdet.
Det är alltså många olika typer av verksamheter man tänker sig, företagsevenemang, motorsport, utbildning, Diwicat, tester, forskning och produktutveckling.
Buller brukar vara en orsak till att motoranläggningar kan få avslag. Men i sin bygglovsansökan framhålls att områdets topografi och ett läge långt ifrån bebodda fastigheter ger bra bullerskydd.
<span class=MR>Nio vindkraftverk</span>
Men inom området finns också nio vindkraftverk, som bland andra Siral system i Slite har uppfört och överlåtit till enskilda ägare. Man har även ett nyttjanderättsavtal med markägaren Nordkalk och planer finns på fler vindkraftverk i området.
I ett yttrande från Siral sägs att man ser positivt på en motoranläggning i området och förutsätter att vindkraften kan utökas tillsammans med motorbanan. Man har dock krav på att motorbanan inte får hindra, störa eller orsaka extra kostnader för vindkraftverken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!