SD kan ge bort en gotländsk riksdagsplats

En från S, sedan en gotlänning till från antingen C eller M. Så blir det väl, när Gotlands riksdagsstolar ska besittas? Nej, den som förutsätter det kan bli rejält överraskad.

SD Gotland kallar Lars Engelbrektsson för sin kandidat till riksdagen. Han återfinns dock först på plats 61 på partiets "lokala" lista, som toppas av idel fastlänningar.

SD Gotland kallar Lars Engelbrektsson för sin kandidat till riksdagen. Han återfinns dock först på plats 61 på partiets "lokala" lista, som toppas av idel fastlänningar.

Foto: Simon Bendelin/Skärmdump Valmyndigheten

Gotland2022-09-08 11:35

Gotlandsmoderaternas förstanamn till riksdagen är Jesper Skalberg Karlsson. Hos V står Jörgen Benzler först, medan den lokala S-listan toppas av Hanna Westerén.

Överst på Sverigedemokraternas gotländska riksdagslista står det "Jimmie Åkesson, Partiledare, Sölvesborg".

Inte Lars Engelbrektsson alltså, eller Michael Stenberg. Dessa två återfinns i själva verket först på platserna 61 och 62.

De SD-väljare som inte tittar allra längst ner på valsedeln – och verkligen sätter sitt kryss där någonstans också – röstar alltså i själva verket på en fastlänning.

– Har väljarna valt en namnvalsedel men inte satt ett personkryss så är det ordningen på listan, det vill säga vem som står högst upp, som har betydelse sedan när mandaten ska fördelas, förklarar Gotlands valgeneral, länsstyrelsens Britt Silfvergren.

I det senaste valet var det bara en fjärdedel av gotlänningarna som personkryssade till riksdagen. Siffran var något högre bland just SD-väljarna – men inte tillräckligt hög.

Om den inte förbättras avsevärt sätter dessa väljare alltså någon från riksorganisationen, snarare än ett lokalt namn, på Gotlandsbänken.

Detta scenario förutsätter förstås att SD kniper ett av de två gotländska mandaten, vilket i sig vore ett historiskt skeende. Men detta ter sig också fullt möjligt i nuläget, sett till opinionsläget.

Att Gotland riskerar att mista en del av sin representation, i landets högsta politiska organ, har väckt reaktioner.

– Den lilla Gotlandsbänken i riksdagen på två ledamöter riskerar nu att halveras, om SD vinner andra mandatet. Det skulle vara katastrof för Gotlands möjligheter till inflytande kommande mandatperiod, säger Lars Thomsson (C), som sitter på ett av mandaten i nuläget.

I dagarna har SD:s lokala ordförande, Lars Engelbrektsson, synts på annonser i GT och GA. "Vår kandidat till region och riksdag", lyder texten intill.

Vilket visserligen inte är felaktigt. Men att Engelbrektsson faktiskt skulle knipa en stol i Riksdagshuset förefaller ytterst osannolikt, enligt flera experter som GT har talat med – även om SD skulle få ett av de gotländska mandaten.

En politisk motståndare, som vill förbli anonym, kallar Sverigedemokraternas strategi för "oärlig":

– SD Gotland för ju fram den de vill ska ta plats i riksdagen. Det de inte berättar är att han står så långt ner på listan att det är osannolikt att det är han som tar ett eventuellt gotländskt mandat. Det underlåter man givetvis att berätta. Det visar på en bristande respekt för gotländska väljare.

Själv ser inte Lars Engelbrektsson den något fastlandstunga lokallistan som ett problem.

– Jag förutsätter att gotlänningar är smarta och kryssar mig, säger han.

Partiets lokala ledare poängterar även att en viss Jessica Stegrud finns högre upp på listan. Vilket stämmer; åttonde plats, närmare bestämt. Men även om EU-parlamentarikern Stegrud visserligen är uppvuxen på Gotland, står det numera "Vellinge" som hemort på valsedeln.

Hon tillhör dessutom de 60 namn som riksorganisationen har utsett och kan knappast anses vara SD Gotlands lokala kandidat.

GT har även vänt sig till denna riksorganisation inom SD, för att få svar på varför de verkar kapa de 60 första platserna på alla partiets listor, i stället för att låta distrikten toppa med sina lokala kandidater.

Svaret på detta har uteblivit.

"Gotlandsbänken"

Riksdagen har 349 ledamöter som väljs vart fjärde år. För att bli vald måste man ha rösträtt och vara nominerad av ett politiskt parti.

Rösterna i riksdagsvalet fördelas först mellan partierna och därefter fördelas de mellan kandidaterna i en valkrets.

Det finns 29 valkretsar i Sverige. Skillnaderna mellan de olika valkretsarna är stora. Störst är valkretsen Stockholms län som har 43 ledamöter. 

Minst är Gotlands län med två riksdagsledamöter. Dessa två stolar kallas ibland "Gotlandsbänken".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!