Gotland säkrar specialistvård
Den gotländska sjukvården utökar nu samarbetet med Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm/Solna. Igår skrevs ett nytt avtal under som gäller till den 31 december 2011.- Det handlar om samarbete både vad gäller specialistvård, utbildning och samverkan med journalsystem, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson i Gotlands kommun.
- Det började som ett telemedicinskt centrum, berättar Jan-Olof Henriksson. 2000 skrevs ett visionärt avtal mellan parterna och sedan dess har det hänt en hel del.
"Unikt avtal"
Nu är det alltså dags att ta ytterligare ett steg i samarbetet.
- Det här är ett unikt avtal, säger Cecilia Schelin Seidegård, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset. Vi köper tjänster av varand-ra, vi utnyttjar varandras teknik och vi har ett gemensamt journalsystem i det som kallas Take care.
Samarbetet utgår från patientnyttan, klargör Jan-Olof Henriksson. Det innebär att utredning, behandling och uppföljning skall ske på bästa möjliga sätt och på den plats som lämpar sig bäst för patienten.
- Praktiskt innebär det att en patient kan behandlas på Gotland av en hitrest läkare, likväl som patienten kan åka till Karolinska och få sin behandling där.
Fördelar för båda
Samarbetet innebär flera fördelar för båda sjukhusen. Inte minst handlar det om, för Gotlands del, att man nu har råd att investera i och utveckla den teknik som kommer att behövas i den framtida sjukvården. Detta ger patienter på Gotland en bättre och säkrare sjukvård, anses det.
Den gotländska sjukvården köper vård och behandling från Karolinska för ungefär 70 miljoner kronor årligen. Men med det nya avtalet kan man också sälja tjänster, inte minst administrativa tjänster, till Karolinska.
Just när det gäller administration så kommer Gotland att kunna erbjuda Karolinska tjänster i form av journalhantering.
- Alla relevanta gamla pappersjournaler, både på Gotland och på Karolinska, skall digitaliseras, säger Jan-Olof Henriksson. Det innebär att dessa måste scannas in. Karolinska står för investeringen och vi står för själva jobbet. Hur mycket folk som kommer att gå åt till detta vet vi inte i dagsläget, Men det förbättrar i alla fall sysselsättningsläget för de läkarsekreterare som hotas bli av med sina jobb.
"Vi har större bredd"
Pappersjournalerna kommer på sikt att försvinna. Journalhanteringssystemet Take care skall ut i hela den gotländska sjukvården, alltså både sluten och öppen vård. På så sätt underlättas arbetet även för distriktssjukvården som kan få en total journalbild över en patient.
Parterna kommer också att använda varandra för utbildning och där kan faktiskt Gotland erbjuda något.
- Vi har större bredd än Karolinska, säger Jan-Olof Henriksson. Därför kan vi dela med oss av våra erfarenheter kring fler sjukdomar än vad Karolinska kan.
Att man passar på att skriva ett nytt avtal just nu hänger samman med att det gamla avtalet löper ut nästa år.
- För gotländsk sjukvård är det nödvändigt att ha en stark samarbetspartner, säger Jan-Olof Henriksson.
Förtroende
Under åren har man också byggt upp ett stort förtroende för varandra.
- Det har fungerat utmärkt de senaste fem åren, säger Cecilia Schelin Seidegård. Och jag tror den här samarbetsmodellen kommer att bli verklighet på flera håll i landet. Karolinska jobbar på ett liknande avtal med Sörmland. Vi kommer närmare och närmare en gränslös sjukvård. Vi kan inte längre acceptera att det är långa köer på ett ställe när det inte finns några köer alls på ett annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!