Gotland ser ut att undkomma det stora alghotet

Ett stort algtäcke ligger utanför Lettlands kust men ser inte ut att förstöra den gotländska midsommaren.

Algblomningen brukar komma igång när vattnet är över femton grader.

Algblomningen brukar komma igång när vattnet är över femton grader.

Foto: Privat

Gotland2021-06-22 16:30

Badsäsongen hotas varje år att störas av de obehagliga lager av alger som lägger sig vid ytan. Nu har ett långt och tjockt täcke bildats mellan Lettland och den gotländska östkusten. Den här gången verkar hotet blåsa förbi oss och upp mot nordost till Rigabukten och Finska viken.

Men det är nu algblomningen börjar dra igång på riktigt och tecknen på detta syns redan på västra sidan av Östersjön. Huruvida detta täcke kommer nå Gotland är svårt att säga.

– Det beror helt på vädret. Om det fortsätter vara varmt och soligt kommer algerna gynnas, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

De senaste åren har vi haft stark algblomning i Östersjön varje sommar. En anledning till att algblomningen varit kraftig de senaste åren är övergödningen av Östersjön.

– Det görs mycket för att förbättra situationen, med reningsverk och dylikt. Men det kommer ta lång tid innan havet har återhämtat sig och blivit friskt igen, säger Johannes Johansson.

Hur det kommer se ut framöver med algblomningen är svårt att säga. Om det är vindstilla är risken större att stränderna täcks av blåbruna täcken. Som badare är ett bra tips att besöka en strand där vinden blåser ut mot havet och inte in mot stranden. Den som får i sig algernas cyanobakterier kan uppleva illamående och få diarré.

– Försök att hålla barn och djur borta från algerna. Men om det inte är ett jättetjockt lager i vattnet kan man ta sig ett snabbt dopp, så länge man undviker att få en kallsup, säger Johannes Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!