Krafttag på gång för industrisatsning på Gotland

Locka företag att etablera sig på orten genom att skicka ut flyttlådor. Det är en av många metoder Skövde kommun använt i sin lyckade satsning inom dataspelsbranschen. Nu tar Gotland nya tag för att komma ikapp.

Soabiba Soad, Bangladesh och Klara Hellström Eriksson, Sverige är två elever på campus Gotlands spelutbildning.

Soabiba Soad, Bangladesh och Klara Hellström Eriksson, Sverige är två elever på campus Gotlands spelutbildning.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2024-05-12 05:30

Nyheten i korthet

  • Gotland försöker locka företag inom spelindustrin att etablera sig på ön, inspirerade av Skövdes framgångsrika satsning.
  • Skövde har lyckats få flera framgångsrika spelbolag att stanna i kommunen genom att satsa pengar och etablera ett starkt nätverk inom branschen.
  • Science park Gotland, tillsammans med Campus Gotland och regionen, planerar att skala upp spelindustrin på ön. De har ansökt om en förstudie för att utreda vilka förutsättningar som finns och behövs för utveckling.

Skövde erbjuder, precis som Gotland, en högre utbildning inom den digitala spelbranschen. Båda orterna har ungefär lika många utbildningsplatser, Skövde har högskola medan Gotland har universitet. Största skillnaden är att Skövde har betydligt fler spelbolag etablerade i kommunen jämfört med Gotland.

Så hur har Skövde gjort?

– Vi har fått frågan från världens alla hörn, till och från megabolagen i Shanghai, berättar Marcus Toftedal, projektledare på Science park i Skövde.

Ihärdighet och envishet är det som gjort Skövde så framgångsrikt, enligt Toftedal. De har målmedvetet satsat på sin råvara, de välutbildade studenterna. Tillsammans med Västra Götalandsregionen har 13 miljoner kronor från varje håll under flera år pumpats in i spelsatsningar.

Resultatet är 4–5 framgångsrika spelbolag och ett 30-tal ”start ups” med över 200 professionella spelutvecklare. Det handlar om flera miljarder i omsättning årligen.

– Med åren har vi byggt upp en kompetens och ett nätverk kring spelbranschen, något som man inte sett någon annanstans i hela världen, säger Markus Toftedal.

undefined
Skövde kommun har varit kreativa i sin satsning att locka spelbolag till orten, bland annat genom att skicka ut en flyttlåda till 400 företag.

En viktig ingrediens är företagsinkubatorn, en sorts kuvös som stöttar nybildade bolag. Där får studenterna hjälp att skapa sin egen karriär – och stanna kvar i Skövde.

Kapital är också avgörande.

– En satsad skattekrona har gett 10 tillbaka. Det är en smart investering att växla upp kommunala medel med.

Finansiering har skapat en sorts legitimitet för orten som spelplan.

– Dit vill vi flytta. Där finns spelkluster med stödaktörer och affärsutveckling, beskriver Marcus Toftedal.

Det låter enkelt men så är det förstås inte.

– Det har varit en utmaning.

Och satsningen fortsätter. I fjol skickade Skövde ut en flyttlåda till omkring 400 spelbolag med information och betald biljett till orten för att se vad de hade att erbjuda. Resultatet hittills – intresseanmälningar från 32 bolag.

undefined
Projektledare Alma Jönsson ska kartlägga hur spelbranschen ska kunna utvecklas på Gotland.

Gotland har ungefär samma förutsättningar som Skövde, liknande utbildningar och folkmängd och kanske ännu bättre förutsättning när det gäller den kreativa miljön.

Men spelindustrin har inte slagit rot här.

Nu tar Science park Gotland tillsammans med Campus Gotland och regionen nya tag för att få fart på spelindustrin. En ansökan om en förstudie ligger för beslut hos regionen. Den ska bland annat utreda vilka förutsättningar för utveckling som finns och behövs; utbildning, bostäder, lokaler och stöd för att starta företag.

– Gotland har en av Sveriges absolut främsta, troligen bland de bästa i världen när det gäller spelutbildning, säger Fredrik Österholm, verksamhetsledare på Science park Gotland som tillsammans med projektledare Alma Jönsson ska kartlägga hur spelbranschen ska kunna skalas upp.

– Vi har väldigt goda förutsättningar att skapa jobb här, säger han.

undefined
"Det finns goda förutsättning att skapa jobb på Gotland inom spelbranschen", säger Fredrik Österholm, verksamhetsledare på Science park Gotland.

Idag finns högst en handfull spelbolag på ön med blygsam omsättning som inte sysselsätter många.

– Ett problem för företagen är att inkomsten är dålig de första åren. Finansiella förutsättningar och investerare är nödvändigt.

Inkubationsverksamhet, som hjälper företagen att utvecklas, är ett konkret förslag.

– Studenten kan komma dit för att få hjälpa att bygga upp sin spelidé.

Kapital, affärsutveckling och bostäder är a och o. Affärsrådgivare ingår och samlingsplatser kan locka fler företag.

– Gotland sticker ut med sin kreativa och tilltalande miljö för spelkreatörer. Vi kan vara lika duktiga som Skövde.

Grunden till hela satsningen är spelutbildningen på Gotland. Den är jämförbar med Skövdes med den skillnaden att Campus Gotland som är ett universitet är ett strå vassare eftersom deras förutsättning för forskning är bättre.

– Institutionen för speldesign har nu 40 anställda lärare, forskare och annan personal. Vi har drygt 400 helårsstudenter och cirka 100 går ut varje år, berättar Olle Jansson som är prefekt, med andra ord chef på campus.

undefined
Olle Jansson, prefekt på Uppsala universitet, campus Gotland, berättar att man satsar miljontals kronor årligen på dataspelutbildning.

Forskningen ligger ännu på en låg nivå vilket förklaras med att spelbranschen är ung.

– Det tar tid att bygga upp forskningen och det är brist på resurser. 

Campus Gotland erbjuder fyra olika kandidatprogram där studenterna kan välja programmering, grafik eller projektledning. Efter det finns möjlighet att studera ett eller två år till för en masterutbildning.

– Vi har planer på fler specialiseringar också.

Gotland sticker ut som enda universitet där alla kurser är på engelska.

Olle Jansson påpekar att universitetets huvuduppgift är att utbilda men man tar också aktiv del i spelbranschens utveckling. Som ordförande i Science park Gotland blir samarbetet ännu tydligare.

– Ett spelkluster fungerar som ett drivhus till vår utbildning och gör att institutionen blir mer attraktiv.

I dag satsar universitetet 40 miljoner kronor på utbildning inom spelbranschen.

Om regionen säger ja till en förstudie, kommer den att vara klar under sen höst.

– Det vore bra om vi kan enas om en långsiktig satsning men det måste finnas vilja och uthållighet, säger Olle Jansson.    

Branschfakta

• Svenska dataspelsindustrins omsättning växte till 32,5 miljarder kronor under 2022 vilket är en ökning med 18% i de svenskregistrerade bolagen. Inklusive dotterbolag i utlandet omsatte den svenska branschen 86,5 miljarder kronor, en ökning på 47%. 

• Totalt 1 977 tjänster på spelföretag i landet innehas av kvinnor, det motsvarar en andel på drygt 23%. Bland nytillkomna till branschen var 44% kvinnor.

• De svenska spelföretagen sysselsatte 8 445 personer under 2022 i Sverige samt 16 494 personer utomlands.

•  I december 2022 fanns 939 aktiva företag, en ökning med 20% jämfört med året innan.

• De tio mest lönsamma bolagen betalade tillsammans in över 2,6 miljarder kronor i bolagsskatt på sina vinster.

• De tio största arbetsgivarna har sammanlagt betalat 1,4 miljarder kronor i löneskatter.

 • 23 svenska bolag är noterade på börsen i Sverige. Tillsammans omsatte de 61 miljarder kronor under 2022.

Källa: Dataspelsbanschen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!