Gotland ska ta emot fler nyanlända 2022

Migrationsverket har nu föreslagit det antal nyanlända som ska tas emot för det kommande året. Eva Flemming, enhetschef för etablering och vägledning, berättar hur de nyanlända ska hjälpas till att tas emot.

Migrationsverket kommer varje år med förslag om hur många nyanlända som varje län ska ta emot.

Migrationsverket kommer varje år med förslag om hur många nyanlända som varje län ska ta emot.

Foto: Dennis Petterson

Gotland2021-08-18 06:01

 Totalt kommer Sverige att ta emot 7 500 nyanlända under 2022. Stockholms län kommer ta emot störst andel, 1 795 personer, vilket motsvarar 23,9 procent av det totala antalet.

2021 anvisades 67 nyanlända kvotflyktingar till Gotland, och 2022 är antalet 69. Men Eva Flemming, chef på Region Gotland för enheten för etablering och vägledning, berättar att Gotland ännu inte tagit emot det givna antalet för tidigare år.

– Planeringen är att vi ska ta emot ungefär sex personer i månaden, men det har varit lite struligt nu under pandemin. Vi har tagit emot 30 stycken än så länge i år, men väntar fortfarande med att fylla några av platserna från i fjol, och har ungefär 40 stycken att fylla för året, säger hon, och fortsätter:

– Förut anvisades vi över hundra nyanlända i flera år, men nu bedömer väl migrationsverket att det här är en mer lagom nivå.

Eva Flemming berättar att regionen samarbetar aktivt med Gotlandshem för att kunna matcha lediga lägenheter med de familjer som kommer till Gotland. Till deras ankomst har regionen sett till att förbereda hälsoundersökningar, ordnat med skola åt barnen och arrangerat övrigt pappersarbete.

– Vi försöker hålla alla i handen så mycket som det behövs, och alla behöver olika mängder hjälp i början. När det gäller kvotflyktingar är det ofta första gången de befinner sig i Sverige, medan de som beviljats asyl har ofta redan spenderat tid i landet, och vet hur ett paket mjölk ser ut i mataffären.

Enligt Eva Flemming är en av de största utmaningarna för nyanlända att man i början känner sig lite isolerad och ensam i sin tillvaro. Initialt brukar de nyanlända känna en nyfikenhet inför att komma till ett nytt land, för att sedan mötas sedan av en dipp om språket och kulturen blir en för stor utmaning, förklarar hon.

– Samtidigt kan det komma ny motivation när man inser att Sverige erbjuder en ljus framtid för familj och barn att utvecklas.

Eva Flemming säger att det viktigaste man kan göra för de nyanlända är att ta emot dem med ett öppet sinnelag.

– De som kommer hit kommer ofta från en väldigt annorlunda kultur och man får vara beredd på att det tar tid att anpassa sig till det svenska samhället. Och även fast man inte talar samma språk går det ibland att göra sig förstådd ändå. Det hjälper ofta med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!