Hanna Westerén lyfte frågan om ökat flyktingmottagande redan innan Migrationsverket höjde sin prognos för antalet nya asylsökande och vädjade om ökat stöd från kommunerna.
- Vi har sedan tidigare påtalat för Migrationsverket att vi har goda förutsättningar för flyktingmottagande, men det har gått lite trögt. Därför inriktar vi oss på ännu ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Det känns som ett naturligt, solidariskt steg att ta; de här barnen behöver tryggheten vi kan erbjuda på Gotland, och vi på Gotland behöver nya invånare och mer mångfald, säger Hanna Westerén.
Inga extrakostnader
Sedan 2008 driver Region Gotland Haima. Det är ett hem för ensamkommande flyktingbarn.
Till en början fanns nio platser, men nu gällande överenskommelse omfattar 18 platser och man har utökat till två skilda boenden - Haima 1 och Haima 2.
Verksamheten drivs av socialförvaltningen, men bekostas av staten.
- Vi får full kostnadstäckning av Migrationsverket. Att ta emot ensamkommande flyktingbarn innebär inga extrakostnader för regionen, säger Magnus Björk, föreståndare för Haima.
Flest i Europa
Sedan starten 2008 har man tagit emot 30 barn och ungdomar.
Alla är pojkar i tonåren, de flesta är runt 15 år när de kommer.
Inget annat europeiskt land tar emot så många ensamkommande barn och ungdomar som Sverige, i fjol var det 2 657 och under bara första halvåret i år 1 467. Och Migrationsverket ser hur ökningen fortsätter.
"Mycket ska gå i lås"
Eva Sellberg, utvecklingsledare på socialförvaltningen, jobbar nu med att utreda förutsättningarna för att Gotland ska kunna ta emot fler flyktingbarn.
- Det är många parametrar som ska gå i lås, jag kommer att träffa berörda aktörer under hösten och räknar med att ha ett förslag klart att lägga fram för nämnden i december.
Hur många fler barn tror du det blir fråga om?
- Jag vill inte dra några slutsatser än, svarar hon.