Gotland toppar inte längre listan
För första gången på fyra år toppar Gotland inte Sverigelistan över antalet rapporterade klamydiafall. Men det är fortfarande landets vanligaste könssjukdomoch en av de mest lömska. Barnmorskan Åsa Hedqvists önskelista toppas av tre saker: Ökad medvetenhet, att fler testar sig och statligt subventionerade kondomer.
Foto:
Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige. Symptomen är oftast få. Båda könen kan bli sterila om smittan bärs under en längre tid, på grund av äggledarinflammation respektive bitestikelinflammation.
Kontaktspårning är lagstadgad. Den "uppspårade" får ett anonymt brev från sjukvården, där han eller hon uppmanas ta kontakt med närmaste ungdomsmottagning eller vårdcentral. På Gotland är kontaktspårning ibland extra svår, eftersom statistiken delvis förklaras av turistsommarens tillfälliga, oskyddade kontakter.
Kvinnor står för 57 procent av de rapporterade fallen, trots att det rent teoretiskt borde finnas ungefär lika många smittade män. Den troligaste förklaringen är skillnader i "vårdvanor". Kvinnor kommer ofta naturligt i kontakt med först ungdomsmottagningen och sedan mödravården, främst för att skaffa preventivmedel. Oftast passar man på att ta prover samtidigt.
<span class=MR>Unga män</span>
Förhållandevis många unga män testar sig på Ungdomsmottagningen, men därefter minskar kontrollen. Samtidigt är klamydia klart vanligast bland just 20-29-åringar.
Män kan visserligen vända sig till sin vårdcentral, men vi har försökt få ut att hudmottagningen på lasarettet är den specialistenhet som främst gäller, säger Visby lasaretts smittskyddsläkare Per Nilsson och menar att information är det viktigaste verktyget för förändring.
Just nu genomförs den andra av två nationella klamydiaveckor och i går hade Ungdomsmottagningen i Visby öppet hus för provtagning. Enligt barnmorskan Åsa Hedqvist var det ingen större rusning.
Jag tror att det beror på att det inte är så svårt att få tid för ett klamydiatest här. Så har vi öppet hus varje måndag mellan 15.00-17.00.
Hon tror att förbättringen på Gotland beror på bland annat det förebyggande arbetet och förändrade attityder.
Klamydia är så vanligt. Antingen har man haft det själv, eller så känner man någon som haft det. Därför vågar man prata om detoch begära kondom utan att det ses som konstigt.
Apoteket säljer mer kondomer än någonsin, men de är för dyra. Är det något staten bör göra så är det att subventionera kondomer!
Åsas tes är att alla som varit eller är sexuellt aktiva och inte har testat sig, borde göra det. Testet är enkelt: urinprov för killar och en dutt med en bomullspinne på livmodertappen för tjejer. Föräldrar behöver varken få veta att man testar sig, eller resultatet. Behandlande läkare är däremot skyldig att rapportera fallen (anonymt) till Smittskyddsinstitutet.
Klamydia läker inte ut av sig själv, utan måste behandlas med en penicillinkur.
Förebygger. Staten borde subventionera kondomer! Det tycker barnmorskan Åsa Hedqvist och beteendevetaren Kerstin Göransson.
I går hade Ungdomsmottagningen i Visby öppet hus för klamydiaprovtagning.Foto: Tobias Wallström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!