Varje år publicerar statistiska centralbyrån (SCB) beräkningar över växthusgasutsläpp i landets län. Årets publicering ser till mätningar från 2017 och siffrorna som sammanställts presenteras bland annat i formen "utsläppsintensitet". Utsläppsintensiteten sätter en regions ekonomiska förutsättningar i relation till de faktiska växthusgasutsläppen som sker till följd av de tjänster och produkter som regionens företag framställer.
Gotland ligger med stor marginal i topp gällande hur många ton växthusgaser som produceras jämfört med hur många miljoner kronor som bruttoregionprodukten (BRP) värderas till. År 2017 var siffran för Gotland 141 ton koldioxidekvivalenter per miljoner kronor, samma siffra för hela landet var 14.
– Det är inte enbart den här rapporten som visar att vi ligger högt, samma trender syns i tidigare statistik också. Gotland ligger högt och en stor del kommer, precis som rapporten säger, från industri och basindustri där mycket växthusgas släpps ut, säger Agneta Green, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen.
Totalt sett är Gotland den region som släppt ut den femte största mängden växthusgaser under 2017, mest har Västra Götaland producerat, cirka fem gånger så mycket som Gotland. Ser man istället till Gotlands totala växthusgasutsläpp per person ligger ön på tredjeplats av Sveriges 290 kommuner.
– Det finns många aktörer som arbetar för att sänka utsläppen och målet till 2045 är att vi nästan ska vara helt utan växthusgasutsläpp i Sverige. Rapporter som den här ger oss fingervisningen att vi måste göra mer, den effektiviseringen som görs äts i vissa fall upp av en ökad produktion, säger Agneta Green.
Men samtidigt är Gotland också det län där utsläppsintensiteten minskat mest mellan 2016 och 2017. Under perioden sänktes siffran med 4 enheter, utslaget på hela Sverige skedde ingen förändring alls under samma period.
– Vi ser att en minskning i mängd utsläpp skett mellan 2016 och 2017 och om det då också skett en ökning av BRP syns det ju väldigt väl i sådan här statistik, säger Agneta Green.
Samtidigt visar Naturvårdsverkets statistik att Cementa i Slite under 2017 släppte ut ungefär 1,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter till luften. Alltså drygt 57 procent av Gotlands totala mängd. Utan cementfabrikens växthusgasutsläpp hade dock Gotland fortfarande haft störst utsläppsintensitet i landet.