Gotland trea i skolk-toppen

115 gotländska gymnasieelever rapporterades under läsåret 2010/2011 för skolk. Det visar en aktuell undersökning gjord av Centrala studiestödsnämnden, CSN.

STOCKHOLM 20110512
Skolbänkar i ett klassrum i Kungsholmens grundskola
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110

STOCKHOLM 20110512 Skolbänkar i ett klassrum i Kungsholmens grundskola Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Gotland2011-11-22 12:08

På Gotland motsvarar de 115 inrapporterade fallen av skolk 4,7 procent.
Bara Stockholm, med 5,8 procent, och Skåne, med 5,3, visar sämre siffror. Lägst inrapporterat skolk visar Kronobergs län med 2,5 procent.

Medelskolket hamnar på 4,3 procent och det totala antalet skolkande elever var under perioden 2010/2011 16 204 personer.

CSN påpekar i rapporten att siffrorna inte är exakta. Det man kunnat mäta är den inrapportering av olovlig frånvaro som gymnasieskolorna själva gjort till studiestödsnämnden.

Inget alarmerande

Björn Linder, kvalitetsutvecklare på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen inom Region Gotland, tycker inte att Gotlands siffror är alarmerande.
- Nej, inte jämfört med 5,8 eller som lägst 2,5 som det är frågan om här. Dels kan siffrorna säkert variera år för år, dels handlar det om att det är upp till skolorna själva att avgöra vad de anser är skolk. En semesterresa på en vecka kan hanteras olika i landet.

Björn Linder menar att frågan om skolk eller också är en komplicerad fråga då skolor också har olika grundförutsättningar med elevantal och personalresurser.
- Inrapporteringen är viktig, men jag tror samtidigt att den varierar, det går knappast att få en säker bild av läget, jag skulle till och med hävda att det är omöjligt eftersom det i viss mån varit upp till varje enskild skola att avgöra vad som betraktas som skolk eller inte.

Upp till varje rektor

Vad som görs på de gotländska skolorna är upp till respektive rektor. Men rent allmänt är upplevelsen att det jobbas seriöst med uppföljningar av elevers frånvaro.
- Självklart anser vi alla att eleverna lär sig bäst när de är i skolan, och det bör vara så i möjligaste mån, säger Björn Linder.

CSN är den myndighet, som i fall av hög elevfrånvaro, kan dra in studiemedel för en elev. Studiebidraget är på 1 050 kronor i månaden och betalas från 18 års ålder ut till eleven själv.
Gymnasiet är ingen obligatorisk skolform. Men väljer eleven att delta finns krav på närvaro. Det är läraren som som avgör om eleven deltagit i undervisning under hans eller hennes ledning. Vid omfattande olovlig frånvaro betraktas eleven inte som heltidsstuderande och har inte rätt till studiehjälp.
Sjukdom betraktas inte som olovlig frånvaro.
Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om