Gotland enda länet utan fästingburen TBE förra året

Gotland är det enda län i Sverige som inte hade något konstaterat fall av den fästingburna smittan TBE under 2023. Antalet fall av TBE i riket ökade med 30 procent.

Sven Montelius var smittskyddsläkare på Gotland 2011-2019.

Sven Montelius var smittskyddsläkare på Gotland 2011-2019.

Foto: Magnus Ihreskog/arkiv

Gotland2024-01-21 08:00

Statistiken kommer från Folkhälsomyndigheten och visar hur många fall av fästingburen TBE som Sveriges län haft under de senaste 20 åren. Riket hade totalt 603 fall under förra året vilket är en 30-procentig ökning på ett år. Södermanlands län var värst drabbat med 18 fall per 100 000 invånare. Alla län utom Gotland, även Norrlandslänen, har haft fall av TBE-smitta under 2023. 

Under de senaste 20 åren har 26 fall rapporterats på Gotland. Flest patienter med konstaterad TBE var det 2015, då sex personer smittats.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius har följt utvecklingen av fästingburna smittor under många år.

– Av de här fallen är det få som är smittade av fästingar på Gotland. De flesta är ”importfall” som blivit konstaterade här, säger han.

Några personer har smittats på Gotland, men inte många. 

– Under en period var Sandön och Karlsöarna överrepresenterade men så är det inte längre. Vi har något fall från bland annat Väskinde, Västerhejde, Fårö, Östergarn och Rone under de senaste 15 åren.

undefined
Sven Montelius var smittskyddsläkare på Gotland 2011-2019.

Det finns ingen allmän rekommendation om att vaccinera sig mot TBE på Gotland. Privata vårdföretag erbjuder detta, ibland från bilar som åker runt på ön.

– Det kan vara bra att vaccinera sig om man ofta är ute i skog och mark men är du bara i stan och inte får några fästingbett är det lite onödigt, säger Sven Montelius som inte tror att vaccinationstäckningen är särskilt hög här. 

TBE är ett virus som kan ge hjärninflammation. Symtomen är kraftig huvudvärk, feber, illamående, kräkningar och ljuskänslighet. I sämsta fall kan man bli medvetslös och dö. Inkubationstiden är cirka 14 dagar. 

Har man smittats med TBE blir man immun och har antikroppar mot viruset resten av livet. Liknande antikroppar har de som vaccinerats. En undersökning som Akademiska sjukhuset i Uppsala har gjort på blodgivare som inte tagit TBE-spruta, visar att det uppskattningsvis kan vara över 160 000 personer i riket som varit infekterade.

TBE är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen men fästingar sprider även andra sjukdomar som inte registreras. Borrelia är en bakteriesjukdom men det finns fler fästingburna smittor.

– Fästingen har ett ämne i saliven som kan trigga i gång allergi mot rött kött och yttrar sig som nässelutslag, berättar Sven Montelius. 

Med speciella prover kan man konstatera denna allergi.

– Vi har haft 10-15 fall men det är rätt ovanligt och det förs inte register på den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!