Efter fullgjord läkarutbildning krävs AT (allmäntjänstgöring med praktiska erfarenheter från olika kliniker) för att få behörighet och läkarlegitimation. Att erbjuda AT-tjänster har varit ett bra sätt att rekrytera läkare till sjukvården på ön.
Region Gotland har fått bra betyg för AT-utbildningen. I senaste rankningen för 2022 som Sveriges Läkarförbund och Sveriges Yngre Läkares förening gjort, är Visby lasarett på plats 18 av 66.
På Gotland har tidigare 16 AT-tjänster utlysts per år, med intagning två gånger om året. Men trots att de tjänsterna framhålls som viktiga för rekryteringen har antalet platser minskats till tolv.
– Det var ett kontroversiellt beslut som togs för att vi ska kunna bibehålla kvaliteten. Vi måste kunna erbjuda en bra utbildning, säger Eva Rinblad som är AT-chef vid Region Gotland.
Till höstens antagning i oktober har dock sex AT-platser utökats till sju.
– Alla önskar att vi ska ta emot fler, men det finns inga beslut om att vi permanent ska öka antalet platser igen, säger Eva Rinblad.
Antalet AT-tjänster behöver öka i hela landet. Väntetiden för en plats var cirka elva månader förra året, och enligt Läkarförbundet finns ett underskott om cirka 400 AT-platser. I början av året kom SKR (Sveriges kommuner och regioner) och regeringen överens om en särskild satsning. Regeringen skjuter till 252 miljoner kronor, som fördelas som en bonus till de regioner som lyckas utöka antalet platser under 2023.
I regeringens beslut om bonuspengarna uppges Region Gotland fortfarande ha 16 platser. För att få ta del av bonusen måste minst 18 platser erbjudas i år. Det skulle ge två miljoner kronor extra.
– Det kommer vi inte att klara, säger Eva Rinblad och tillägger att trots neddragningen som gjorts är Gotland en av de regioner som har flest AT-platser per capita.
En utökning med tre platser ger tre miljoner kronor. Bonustrappan slutar vid tio platser, som ger tolv miljoner kronor.
För att kunna öka antalet AT-platser har en minskning av tjänstgöringstiden från 21 till 18 månader föreslagits. Eva Rinblad tror dock inte att det påverkar Region Gotlands möjligheter att utöka antalet platser.
AT-tjänstgöringen kommer på sikt att ersättas av BT (bastjänstgöring). Region Gotland ser större möjligheter att utforma BT efter öns behov, och har beslutat att införa ”Gotlandsmodellen” som ska möjliggöra mer individuellt anpassad utbildning.