Varje år inträffar tusentals trafikolyckor. Hur många av dem som faktiskt beror på rattsurf, sms:ande eller annat bruk av mobilen vet ingen.
Men klart är att beteendet innebär en fara – och den blir naturligtvis större ju tyngre fordon som framförs. Gotlands Åkericentral går därför med i åkeribranschens kampanj "Händerna på ratten".
– Det värsta är om det händer olyckor med ordentliga skador eller dödsfall. Kör man i 80 kilometer i timmen och kollar på mobilen några sekunder kan det gå riktigt illa. Så vi som kör på vårt åkeri har handsfree och skulle man behöva svara på ett sms så stannar man. Men jag ser fortfarande en del chaufförer som inte använder handsfree och har telefonen klämd mellan axeln och huvudet när de pratar, säger lastbilschauffören Jessica Mårtensson.
Enligt Henrik Beijer, som är vd på Gotlands Åkericentral, är det många som pratar i mobilen när de kör. Han tror dock inte att det skulle vara vanligare inom yrkestrafiken, utan att detta gäller över hela linjen. Och chaufförerna är positiva till kampanjen som främst handlar om att påminna om farorna med en dekal som de sätter i vindrutan.
– Även om de sätter upp klistermärket råkar de kanske fuska ibland. Men det är som att köra för fort. Alla gör det någon gång och det är inte heller bra. Men meningen är att man ska få en tanke innan man tar upp telefonen, säger han.
Hur vet ni att chaufförerna gör som de ska?
– Det kan vi aldrig veta. Det är ju inte jag som chef på Åkericentralen som sätter upp lappen, då tror jag inte det hade gett nåt. Tanken är att de ska veta varför de gjort det, ställa sig bakom budskapet och kanske prata om saken, säger Henrik Beijer.
Jessica Mårtensson berättar att man ser rakt in i personbilarna från lastbilarnas höga förarhytter. Ofta kan hon se hur folk har näsorna i mobilerna när de borde ha full fokus på trafiken. Det kan få dödliga följder.
– Även om jag ställer mig på bromsarna så kan man väga 62 ton som fullt ekipage. Då stannar man inte i första taget, säger hon.
Vilka syndar mest?
– Jag tror att det är vanligare att rattsurfa i personbilar och att de flesta lastbilschaufförer sköter sig. När man kör yrkestrafik har man ju mer ansvar eftersom man har sitt jobb på vägarna. Men man blir inte längre förvånad, säger Jessica Mårtensson.