På ett område var den nationella Coronakommissionen särskilt kritisk: Den svenska äldreomsorgen var ”illa rustad att möta en pandemi”.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, började också att granska landets särskilda boenden i samband med covid-krisen. Då myndigheten hittills inte varit nöjd med resultaten fortsätter denna tillsyn alltjämt.
På Gotland har man – precis som på andra platser – både gått igenom journaler och genomfört intervjuer med brukare, sjuksköterskor och ansvariga inom regionen.
IVO har sedan gjort en riskbedömning, där öns resultat jämförs med andra kommuner.
Gotland får rödflagg i kategorin ”individuell bedömning och kompetens”, då tillsynspersonerna konstaterar att ”många livsavgörande bedömningar av patienters hälsotillstånd” görs av ”den personal som har lägst kompetensnivå”.
Konkret verkar det handla om tillgången till läkare, samt utbildningsnivån hos övrig personal.
Samtidigt framgår det inte riktigt i rapporten hur underlaget kan ge ett sådant underbetyg. Gotlands socialdirektör Marica Gardell delar inte heller IVO:s bild helt och hållet.
– Nej, jag kan inte riktigt hålla med, men det är också svårtolkat. Vår bedömning är att 70 procent av personalen har sjuksköterskeutbildning och många av de andra har väldigt omfattande erfarenhet, säger hon.
Marica Gardell är samtidigt positiv till granskningen i stort.
– Den är bra och det är klart att vi också ser en stor utmaning i det här med kompetensförsörjning framöver.