Gotlands betodlare har något att fundera över
- Vi är en bit på väg men inte i mål.Så sade LRF-ordföranden Peter Olsson vid det informationsmöte för gotländska betodlare som hölls på Lövsta på torsdagen. Han och betodlareföreningens ordförande Svante Runfeldt inledde mötet.Mötet handlade huvudsakligen om framtiden för betodlarna och den omstrukturering som planeras.
Första steget
I första steget föreslås etanolanläggning i Slite där man kan göra biogas av restprodukterna. I andra steget skulle man kunna utöka till en demonstrationsanläggning och i tredje steget en utökning av etanolproduktionen till en fördubbling. Kostnaden skulle för första steget bli cirka 85 miljoner kronor, för det andra ytterligare 230 och för det tredje steget finns ännu inga beräknade kostnader.
De gotländska betodlarna är, som tidigare nämnts, beredda att satsa de 35 miljoner kronor som EU lämnat i omställningsbidrag när betodlingen slutar för livsmedelsbruk.
- Men det måste bli fler intressenter, sade Fredrik Fogelberg. Det kan vara företag, privatpersoner med flera.
Han sammanfattade förstudiearbetet vid mötet på torsdagen genom att påpeka att det är fullt möjligt att gå vidare och göra etanol av sockerbetor. På det sättet skulle man få avsättning för betorna här på ön, inte ha dyra transportkostnader härifrån, därtill kommer att en pilotanläggning ger arbetstillfällen. Vid förra presentationen nämndes jobb för mellan 20 och 30 personer året runt.
Olika stödformer
Kjell Norman, länsstyrelsen, informerade om de olika stödformerna och nämnde att det största är övergångsstödet på 35 miljoner och sedan de 2,4 miljonerna i så kallat diversifieringsstöd, en kompensation för att Sverige avstått drygt elva procent av sockerkvoten.
Övergångsstödet skall , enligt regeringen, användas till gemensamhetsprojekt. Enskilda betodlare kan alltså inte få del av pengarna. Under mötet på Lövsta kom frågor om betalning för betor som lämnas till den tänkta pilotanläggningen och om odlarna blir delägare i anläggningen. Men så långt har man inte kommit så man hade svar på dessa frågor.
- En styrgrupp för det fortsatta arbetet har bildats, sade Kjell Norman. Det blir ordförandena i LRF, Betodlareföreningen och Lantmännen samt representanter för kommun och länsstyrelse som ingår. Tomas Persson, länsstyrelsen, blir troligen ordförande.
Peter Olsson och Svante Rundfeldt berättade om studieresa de gjort till en kombinerad socker- och etanolanläggning i Frankrike, tillsammans med betodlare från Skåne.
Tankegångar
- Resan gav oss intressanta tankegångar även om det rörde sig om helt andra dimensioner,sade Peter Olsson.
Enligt Kjell Norman är det inte helt lätt att se vad man skall göra framöver.
- Fördelen är att det finns tid fram till hösten 2010 att göra investringar i en eventuellt pilotanläggning. Nu gäller det att satsa resurser på att utreda frågan vidare.
Kommunalråden Lars Thomsson, även betodlare, framhöll att frågorna på mötet passar väl in i den energiplan som nyligen tagits i kommunen. Nu gäller det att hitta en lösning som fungerar för Gotland och den småskaliga produktionen.
- Men vi måste komma ihåg att vi konkurrerar på världsmarknaden när det gäller biogas, etnanol med mera, sade han. Och vi måste vara lite djärva, inte fega, för då är vi inte med på banan. Kommunen kan, enligt kommunallagen, inte satsa pengar i ett sådant företag. Men när det till exempel gäller upphandling av kollektivtrafiken framöver kan man tänka på vilka drivmedel som skall användas framöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!