I går presenterade regeringen ett krispaket till de svenska bönder som drabbats av sommarens torka. Totalt handlar det om cirka 1,2 miljarder kronor, varav 400 miljoner under 2018 och resterande under 2019. Dessutom aviserades en sänkning av slakteriavgifterna på 60 miljoner under 2018.
Kristian Gustafsson är mjölkbonde i Grötlingbo och han är glad över beskedet.
– Det visar på en god vilja. Det är psykiskt jobbigt om man inte känner stöd från samhället, så det är bra att det här kommer nu, säger han.
Han uppskattar att förlusterna torkan har orsakat uppgår till cirka en halv miljon kronor för hans del. Bland annat handlar det om att han har behövt göra djurfoder av spannmål som annars skulle ha sålts. På så sätt har en inkomstkälla försvunnit. Samtidigt har han också behövt köpa foder, vilket har blivit en utgift.
– Nu har vi foder så att vi klarar oss till januari, men sen kommer vi att behöva köpa mer, säger Kristian Gustafsson och menar att stödpengarna då kan komma till nytta.
Anna Törnfelt är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) på Gotland. Hon välkomnar stödet och menar att det kan bli en trygghet för många bönder.
– Om någon exempelvis behöver låna pengar för foder i höst kan det bli viktigt i förhandlingarna med banken.
Enligt henne hänger sommarens foderbrist också ihop med att det – på grund av både torka och regn – blev en dålig skörd även förra året.
– Fodret som annars hade sparats från förra året har redan gått åt, säger hon.
LRF, länsstyrelsen och Jordbruksverket ska nu genomföra en gemensam inventering av hur stora förlusterna har varit för landets bönder. På Gotland kommer det att ske genom att LRF:s lokalföreningar samlar in uppgifter om storleken på förlusterna från varje jordbruk. Sedan sammanställs siffrorna.
– Då kan vi lättare se vilka behov som finns, säger Anna Törnfelt.
Fredrik Åkerblom är också mjölkbonde och han har i dagsläget cirka 200 mjölkande kor. Han berättar att sommaren har varit tuff.
– Det har tärt på psyket, men det känns bättre nu när det regnat lite. Man kan tro på framtiden igen, säger han.
Men trots torkan tror han inte att han kommer att behöva köpa något foder i höst och vinter.
– Om inget mer slår snett så borde våra återstående skördar räcka till djuren. Dessutom chansade jag och sådde 14 hektar spannmål förra veckan, vilket blev perfekt nu när regnet kom, säger Fredrik Åkerblom.