Gotlands bryggeri tillverkar 500 000 liter öl per år på St: Hansgatan i Visby med fem anställda. Men företaget skulle vilja tre- eller kanske fyrdubbla verksamheten. Fast för det krävs nya lokaler.
Johan Spendrup, vd på Gotlands bryggeri, säger att Stafva gårds mejeri skulle passa bra, eftersom det redan är en livsmedelslokal.
- Vare sig man gör ost, korv eller öl så fungerar lokalen eftersom den är anpassad för att möta kraven på hygien. Men jag väljer att inte prata om vad vi har för kontakter gällande Stafva nu, av respekt för de vi diskuterar med. Vi har börjat så smått och kommer att komma igång mer på allvar efter semestern.
Flera alternativ
Han berättar att företaget precis har börjat ta fram en plan för hur företaget ska utvecklas de närmaste fem till tio åren.
- Vi tittar oss omkring och funderar på om det går att bygga ut våra lokaler. Att bygga nytt eller köpa nya lokaler är också möjligheter vi ska undersöka nu efter semestern.
Med större produktionskapacitet blir det aktuellt med nyanställningar. Men hur många jobb det kan röra sig om vet Johan Spendrup inte än.
- Det finns en dragningskraft till gotländska produkter, vare sig vi pratar om korv eller öl. Vår verksamhet blir väldigt belastad under sommaren och vi har nått produktionstaket i lokalerna på St: Hansgatan. Ibland får vi stödtillverka öl på fastlandet för att möta efterfrågan, så vi tittar på att expandera här på Gotland, säger Johan Spendrup.
Öl trendigare
En av anledningarna till framgångarna är att öl blivit trendigare. Restauranger har börjat rekommendera ölsorter till fördrinkar och förrätter.
- Människor gör aktivare val när de väljer öl. Vi svenskar reser mycket och tar med oss saker hem, vi är öppna för nya influenser och mer nischade ölsorter. Det går bra för oss mindre bryggerier som kan vara mer innovativa.
Ska satsa på sprit
Gotlands bryggeri gör inte bara öl. Företaget ska satsa vidare på spritsorter. Gotlands Bittar finns redan och görs på ölslattar som blir över i bryggeriet tillsammans med flera örter. Lagom till jul släpper bryggeriet en akvavit.
- Vi vill satsa på mogna spritsorter och vara intimt förknippade med mat. Jag och en av grundarna till bryggeriet, Janne Bertholdsson, har en förkärlek till de bittra spritsorter med örter som finns ute på kontinenten. Lagom till jul kommer vi med en julakvavit.