Gotlands Djurfristads föreståndare får djurförbud

Länsstyrelsen på Gotland har beslutat om ett totalt djurförbud för föreståndaren till Gotlands Djurfristad. "Min klient är väldigt ledsen", säger advokaten Anette Cedergren.

Föreståndaren till Gotlands Djurfristad får djurförbud.

Föreståndaren till Gotlands Djurfristad får djurförbud.

Foto: Länsstyrelsen

Gotland2021-02-06 06:03

Länsstyrelsen beslutade under torsdagen att ge Gotlands Djurfristads föreståndare ett totalt djurförbud. Bakgrunden är en lång rad av förseelser som ägt rum mellan 2013 och 2020. 

Myndigheten har i sitt beslut listat flera anmälningar som gjorts under åren riktade mot Gotlands Djurfristad. 

"Länsstyrelsen bedömer att intresset av att bestämmelserna om djurskydd efterlevs, med hänsyn till syftet att förebygga lidande för djur framöver, är ett sådant väsentligt allmänt intresse som medför att det krävs att detta beslut verkställs omedelbart", skriver Länsstyrelsen på Gotland bland annat i sitt beslut.

Föreståndaren är misstänkt för djurplågeri och utredningen pågår hos polisen. Malmöadvokaten Anette Cedergren säger att hennes klient har förståelse för att det nu blir ett djurförbud. 

– Från början har det varit en väldigt god tanke med Gotlands Djurfristad. Jag har sedan jag blev inkopplad haft en väldigt god dialog med den person jag representerar. Det var inte direkt en chock, men min klient är väldigt ledsen och sorgsen över att det gått så här pass långt, säger Anette Cedergren. 

Hon säger att klienten dock är besviken över att Länsstyrelsen på Gotland inte varit intresserad av att se vilka förbättringar som gjorts på gården.

– Vi ville att de skulle se hur min klient kunde hantera djuren med överseende av andra som stod som ansvariga. Men nu kommer verksamheten att avvecklas helt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!