En moped och en personbil har kolliderat vid infarten. Tre bilar i krock i en korsning. Missade väjningsplikten.
Detta är utdrag från GT-notiser om gotländska trafikincidenter på senare tid. Samtidigt har Region Gotland fått in flera "felanmälningar" från medborgare gällande olika vägskäl.
För snart ett år sedan bad vi GT-läsarna att utse öns farligaste trafikplatser – och fick massiv respons. I höst har debatten rasat igen, bland annat i sociala medier.
Åsikterna spretar dock en del. Vi verkar inte helt överens om vilka korsningar som är mest riskfyllda, varken i Visby eller på landsbygden.
En trafikplats som många nämner är den som inkluderar Allégatan/Färjeleden och Allégatan/Stenkumlaväg/Pilhagsvägen: "All trafik proppar igen", "stor risk för en krock", "den är helt livsfarlig", är några av kommentarerna.
Vid denna trafikplats möts också några av Visbys mer olycksdrabbade vägar, enligt statistiken.
Men Anna Rönnle, på trafikorganisationen NTF Öst, håller ändå inte med om denna bild:
– Det blir stökigt och trångt där, men sällan farligt. Vi har inget ställe i Visby där det sker olyckor hela tiden, de inträffar på många olika platser.
När vi ber henne att utse Gotlands mest trafikfarliga vägskäl, blir svaret kanske lite oväntat – och lite kontroversiellt:
– Jag ser inte att vi har några särskilt farliga korsningar, om man anpassar sig till förutsättningarna.
Enligt trafiksäkerhetsexperten finns det en väsentlig skillnad mellan fara och irritation.
– Många nämner även övergången vid Öster, längs Kung Magnus väg. Den är ett bra exempel. Man kan bli både osäker och förbannad där – men det sker faktiskt sällan några olyckor. Det är när vi är säkra på vad som är rätt och fel som det blir farligt, för då kör vi bara på.
Det som sticker ut, när Anna Rönnle tittar i olycksstatistiken, är helt enkelt övergångsställen. Överallt och generellt.
– Att gångtrafikanten har företräde betyder inte att hen bara kan gå. Bilföraren ska först lämna företräde och det är ju inte riktigt samma sak. Sedan har vi högerregeln – bara för att du kommer från höger kan du inte bara gasa på. Eller säg att en cyklist hade rätt att cykla över, men att bilföraren inte såg på grund av döda vinkeln. Troligen är det ändå cyklisten som skadas. Kanske ska vi skita i rätt och fel och i stället skydda varandra och oss själva.
Vi kan även göra själva trafiksystemet säkrare:
– Visby är inte byggt för cyklar, det borde vi ändra på. Cyklisterna har blivit så mycket snabbare också, flera fordon som vi kallar cyklar är snarare att klassa som elmopeder egentligen. Dessutom kan alla korsningar med höga hastigheter leda till allvarliga olyckor, därför är det så bra med cirkulationsplatser.
Med allt detta sagt nämner Anna Rönnle ändå, till slut, några platser på Gotland där vi trafikanter behöver se upp lite extra:
– Det finns ställen med rejält skymd sikt, som vid majsfälten på Sudret vid den tid då majsen vuxit sig hög. Då ser man verkligen ingenting. I Lärbro har vi en farlig korsning med tre körfält och ett övergångsställe. Då kan en bil skymma en cyklist när en annan bil ska köra förbi.
Ett vägskäl i Visby – som nyligen anmäldes till Region Gotland – får också ett omnämnande:
– Är du på Allégatan och ska svänga mot Öster på Follingboväg, så passerar du de oskyddade trafikanternas överfart. På sådana ställen måste du lämna företräde, påminner Anna Rönnle.