Gotlands förenade besöksnäring höjer medlemspriserna

Nu ska medlemmarna betala mer till Gotlands förenade besöksnäring och marknadsföringen av ön. Den differentierade taxan går från 5 000 till 250 000 kronor.

Strand Hotels vd Sofia Munkhammar tycker att hotellet får ut mer än vad man betalar, genom medlemskapet i GFB.

Strand Hotels vd Sofia Munkhammar tycker att hotellet får ut mer än vad man betalar, genom medlemskapet i GFB.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-05-18 12:55

Ett 80-tal företag och organisationer är med i GFB (Gotlands förenade besöksnäring). De har sedan starten 2014 betalat en medlemsavgift om 500 kronor, plus en serviceavgift. Därigenom har GFB fått in cirka 600 000 kronor per år.

Intäkterna från medlemmarna räcker inte ens till att bekosta en heltidstjänst, inklusive omkostnader. GFB är i hög grad beroende av stöd från andra, vilket tydligt märks i årets budget där omsättningen beräknas bli nära åtta miljoner kronor. Till de projekt som ska drivas i år får GFB stora bidrag från Region Gotland och Tillväxtverket.

För att inte vara så beroende av projektmedel utifrån beslutade medlemmarna vid GFB:s årsmöte förra veckan att höja den differentierade serviceavgiften. Storleken baseras på företagens omsättning. För de som omsätter mindre än fem miljoner kronor höjs serviceavgiften från 1 000 till 5 000 kronor. För de allra största, med en omsättning över 150 miljoner kronor, höjs avgiften från 25 000 till 250 000 kronor.

– Hälften av våra medlemmar har en omsättning som är mindre än fem miljoner. Över 150 miljoner är det bara ett företag, Destination Gotland, säger GFB:s vd Frida Ganshed.

Alla medlemmar deltog inte i årsmötet, och är därför ännu inte informerade om de höjda avgifterna.

– Vi har inte hunnit kontakta alla än. Vi har haft en svag egen finansiering och det finns bra förståelse för att avgiften höjs. Ingen har sagt att de tänker hoppa av, säger Frida Ganshed.

Per Karlsson vid Gangvide farm i När är en av de mindre företagare som får sin avgift höjd från 1 000 till 5 000 kronor.

– Vi i besöksnäringen behöver ha något gemensamt, och ska det vara kraft i organisationen måste det få kosta, säger han och tillägger:

– Fler borde vara medlemmar. Det finns så många företag på ön som är beroende av besöksnäringen.

GFB vill ha nya medlemmar. De som ansluter sig behöver bara betala halva avgiften första året.

Strand Hotell hör till de som får betala lite mer. Med en omsättning på över 60 miljoner kronor blir serviceavgiften 50 000 kronor per år.

– Vi har haft en löpande dialog med GFB. Det här ger högre stabilitet och ökad trygghet. GFB är en väldigt positiv kraft. Vi får ut mer än vi betalar, säger vd Sofia Munkhammar.

Kommer ni att ställa högre krav nu?

– Det gör vi redan. Vi i näringen styr redan mycket av arbetet. GFB arbetar utifrån våra initiativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!