Gotlands framtida försvar på övning

För ett år sedan ryckte de in för grundutbildning inom hemvärnet. I helgen övade alla de som är framtidens gotländska försvar. - Jag skulle vilja gå vidare inom militären och göra utlandstjänst, säger Sandra Sandelin, 21 år.

Tradition. Viktor Bandholtz för vidare de militära traditionerna i släkten, pappa var chef på KA3 i Fårösund och två äldre bröder har arbetat inom försvaret.

Tradition. Viktor Bandholtz för vidare de militära traditionerna i släkten, pappa var chef på KA3 i Fårösund och två äldre bröder har arbetat inom försvaret.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-10 04:00

I början av september förra året träffade GT Viktor, Sandra och Alexander när trion gjorde sin militära grundutbildning på Tofta skjutfält. I helgen har hela hemvärnet varit ute på övning och alla de som ersatt värnpliktsförsvaret har varit i fält.

- I dag har jag vaknat, ätit frukost och satt mig i den här bunkern. Det blev gröt och mackor till frukost, säger Alexander Hartmann, 20 år.

Han kommer från Fårösund och är arbetssökande i dag. För ett år sedan fanns tankar på en karriär inom försvaret, men för närvarande ligger de på is.

- Jag är rätt nöjd med att vara med i hemvärnet, det känns som ett lagomt engagemang, säger Alexander Hartmann.


Bra sammanhållning
Sandra Sandelin kontrollerar en bilförare som vill köra in genom F16-områdets grindar, id-kortet jämförs mot en lista och bilen släpps genom.

- Jag har lite svårt att sätta fingret på vad det är som gör att jag trivs. Men jag trivs jättebra i grönkläder, det här är något som passar mig, jag tycker om att göra något fysiskt och hela den här gruppsammanhållningen gillar jag, säger Sandra Sandelin.

I samma grupp ingår Viktor Bandholtz från Fårösund. Storebror, pappa, farfar och morfar var alla officerare i den gamla försvarsorganisationen.

- Jag vill fortsätta och vidareutbilda mig på ett förband, men för att göra det så måste jag plugga upp mina betyg från gymnasiet, så jag får gå på Komvux, säger Viktor Bandholtz.


Betydligt färre i dag
Gotlandsgruppen, hemvärnet på Gotland, har en högsta chef som varit med sedan invasionsförsvarets dagar.

- Jag jobbade på P18 i Visby, var stabschef och till 2003 då jag åkte till Kosovo. Under kalla krigets dagar var mycket så annorlunda. Det var ju klart vem fienden var och hur vi skulle göra om något hände, det fanns pärmar där allt stod nedskrivet, säger Hans Håkansson, överstelöjtnant.

I dag är han högsta chef för en hemvärnsbataljon bestående av 492 gotlänningar som kan rycka in med kort varsel. Under det kalla krigets dagar var 40 000 man krigsplacerade på Gotland, bara på P18 i Visby arbetade 300 officerare och där fanns 800 värnpliktiga.

I dag råder andra tider.

- Vi har skrivit avtal med 450 personer, så vi behöver rekrytera ungefär 40 till för att fylla organisationen. Jag tror att det kommer lyckas. Försvarsviljan har alltid varit god här på Gotland, många ur den äldre generationen minns baltflyktingarna under kriget och närheten till Sovjet, säger Hans Håkansson.

Men vissa saker är sig lika. Under fredagskvällen ställdes samma gamla tält med kaminer och allt upp. De har varit desamma under hela Hans Håkanssons karriär och under fyra nätter blir de ett tillfälligt hem också för insatsförsvarets soldater, någonstans på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om