Gotlands häftigaste arbetsplats?

204 000 arbetstimmar har gått åt till att bygga Riksutställningars nya hus. I går invigdes det, av generaldirektören som snart ska sluta.

Anneli Strömberg Fatty är kommunikatör på Riksutställningar. Hon visar stolt upp trädäcket i sibiriskt lärkträ högst uppe på taket på Artillerigatan 33A.

Anneli Strömberg Fatty är kommunikatör på Riksutställningar. Hon visar stolt upp trädäcket i sibiriskt lärkträ högst uppe på taket på Artillerigatan 33A.

Foto: Foto: Olof Segerberg

Gotland2008-01-24 16:30

- Det här är ett hus som byggts för att det ska vara värt en resa hit över havet.
Så formulerar Riksutställningars generaldirektör Ann Follin tanken bakom husets utformning.
På plats i den färdiginredda tvåvåningsbyggnaden står det klart att arkitekten Johan Celsing har lyckats skapa storslagenhet. Ytorna är väl tilltagna, trämaterialet exklusivt och möblerna specialdesignade för byggnaden – av arkitekten själv.
Från och med nu är Artillerigatan 33A i Visby Riksutställningars högkvarter. Här ska samtidsreflekterande utställningar av olika slag skapas, i enlighet med statens uppdrag.
Här finns idékläckare, omvärldsanalytiker, ekonomer, snickare, smeder och andra som tillsammans ska spegla nationell och internationell samtid genom ”det långsammaste mediet”, utställningsmediet.

I maj 2005 beslutade den dåvarande regeringen att omlokalisera Riksutställningar till Gotland, liksom den blivande grannmyndigheten i den ännu inte färdigställda trevåningsdelen av huset, Riksantikvarieämbetet.
Detta som en arbetsmarknadsåtgärd för att kompensera ön för försvarsnedläggningen.
Ganska snart slogs det fast att etableringen på Gotland krävde nybyggda lokaler, trots att militären just stod i begrepp att lämna sina.
Projekteringen sattes igång, personalen i Stockholm protesterade och ett regeringsskifte såg ett tag ut att äventyra hela flyttplanen.

Men projektet fortskred.
Trots att generaldirektör Ann Follin engagerade sig starkt emot det.

Idag var det Ann Follin som stolt visade upp den nya byggnaden, och som använde ordet ”fantastiskt” som beskrivning av hur det känns.
- Det känns alldeles fantastiskt att få flytta in i det här vackra huset och att få samla personalen på ett ställe som är skräddarsytt för vår verksamhet.

Hyran för Riksutställningars del av byggnaden, det vill säga tre av totalt åtta tusen kvadratmeter, ligger på 8,5 miljoner kronor per år.
Ann Follin har hela tiden påpekat hur mycket dyrare Riksutställningar blir i och med omlokaliseringen. Idag vet hon att Riksutställningar, som har en årsomsättning på 50 miljoner kronor, får en årlig fördyring på ca 9 miljoner kronor. Då är resor, transporter, ökade hyreskostnader och mellanlagring av utställningsutrustning och material inräknade.
Den beräkningen ligger till grund för kravet om kompensation i form av budgetökningar.
- Det här måste ju kompenseras på något sätt, säger Ann Follin och fortsätter:
- Men idag lägger vi det som varit till historien. Vad vi har fokuserat på är att göra något bra av det här, det är där vi haft vårt fokus.

Invigning idag alltså, och mottagning även fredag och lördag.
Ett avstamp inför framtiden.
Men för Ann Follin blir inte Riksutställningar framtiden. I april tillträder hon som chef för Tekniska museet.  I Stockholm.
- Det är med sorg som jag lämnar den här institutionen. Men ibland fungerar inte alla bitar i livet med barn och familj och sådär. För min egen del kliver jag av, och det är med blandade känslor jag gör det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!