Gotlands historia bevaras på nätet

Gotlands rika kultur och historia finns i dag samlad i mängder av text och bild i allt från byrålådor och fotoalbum, till omfattande arkiv och moderna hemsidor. Någon samordning finns emellertid inte och med tiden riskerar vissa kunskaper och föremål att gå förlorade.
Nu börjar dock ett bevarande mastodontprojekt ta form. Samlade krafter ska inventera, strukturera och presentera Gotlands historia­i digital håll- och sökbar form på internet.

Gotland2004-01-24 04:00
Tankarna om att samla, bevara och presentera Gotlands historia på en lättillgänglig hemsida med bild, text och ljud har funnits på flera håll. I oktober 2003 samlade sällskapet DBW, De badande vännerna till demonstration av Söderskivan, en CD-ROM med en digitaliserad och historisk presentation av människor och samhällsstruktur i en av Stockholms stadsdelar.
Något sådant skulle man väl kunna göra över Gotland också? tänkte man och i går hade DBW:s innerstadsråd bjudit till möte i Kyrkans hus. Ett 50-tal personer från allehanda sammanhang samlades för att utreda möjligheten att med gemensamma krafter genomföra ett liknande projekt.
Dock inte på en CD-ROM, eftersom de blir inaktuella. Tanken är nämligen att den gotländska digitaliserade historiepresentationen ska kunna uppdateras och byggas ut efter hand. Därför är en hemsida på internet att föredra konstaterade bland annat Stefan Ene, som höll ett inledande föredrag med inspirerande och praktiska infallsvinklar.
Stefan är utflyttad gotlänning och arbetar på den kulturgeografiska institutionen på Stockholms universitet. Han har också gjort hemsidan "Visby förr i tiden", en kulturhistorisk sammanställning i ord och bild, baserad på Waldemar Falcks material.
Stefan menade att det finns flera anledningar att sjösätta projektet. Att bevara det kulturhistoriska arvet i ett digitalt arkiv, inte minst. Fotografier och andra dokument förstörs ju med tiden och därför är det bra att spara dem i digitalt format, alltså scanna eller skriva in dem. Dessutom gör en samlad hemsida Gotlands historia tillgänglig för alla som är intresserade, exempelvis skolor, forskare, kultur- och historieintresserade, turister, sommargotlänningar och släktforskare.
<span class=MR>Bilder, texter och tabeller</span>
Vad ska då hemsidan innehålla? Allt från bilder, texter och tabeller, till kartor, ljud och filmer­gärna interaktivt och samordningsbart, så man kan söka uppgifter utifrån olika intressekriterier.
Diverse inventeringar och presentationer är redan gjorda på olika håll, men då i betydligt mindre omfattning­och utan samordning. Många är digitala, andra består av papper i lådor och kassar.
Frågan om hur man scannar bilder för internetpublicering tog lång tid. Vissa menade att en vanlig "hemscanner" räckte; andra tyckte att om man ändå ska ge sig på att inventera och bevara Gotlands samlade bild- och textmaterial, så ska det göras med bästa möjliga kvalitet.
Finansieringen skapade också frågetecken. DBW säger sig vilja bidra med medel, men ska man kunna söka EU-pengar måste det till en offentlig finansiär.
Ett första steg är dock att inventera och samla in allt material. Det konstaterades snart att det näppeligen blir något problem, för det finns många brunnar att ösa ur. Exempelvis landsarkivet, bebyggelseinventeringar, släktforskning, hembygdsföreningar, privata arkiv och Länsmuseet. Vidare har Gotlands hembygdsförbund en anställd som arbetar heltid med att scanna bilder, Folkuniversitetet har två halvtidstjänster som kan vara projektet behjälpliga, Medborgarskolan jobbar med ett liknande projekt och studenter från Högskolan är intresserade och utbildade inom allt från 3D-program till byggnadsvård.
<span class=MR>Ypperlig idé</span>
Mötet stod alltså för en ansenlig mängd samlad kunskap, kompetens, idéer och viljor. Någon självklar projektägare och -ledare fanns dock inte.
Samtliga tyckte att en gemensam digitaliserad plattform var en ypperlig idé och att mötet var ett vällovligt initiativ. Däremot var det flera som tvekade inför att ta på sig en ledande roll, då det under det tre timmar långa mötet växte fram omfattande önskemål och tankar om vad denna hemsida borde innehålla och hur den ska vara strukturerad.
Stefan Ene menade att man skulle "tänka enkelt" och undvika avancerade databaser, så att många kunde vara med och bygga upp och uppdatera materialet. Efter hand växte dock insikten att hemsidan, om den ska bli så bred som den allmänna viljan verkade önska, kräver betydande resurser såväl gällande arbetstimmar som teknik och finansiering.
­Det här är så omfattande att det krävs politiska beslut så kommunstyrelsen kan utse en projektledare som får en styrgrupp under sig, konstaterade DBW:s nye ordförande Per-Åke Sporre.
Och så blev det. Till sist enades mötet om en projektgrupp som ska sammanställa resurser och viljor och sedan framföra ärendet till Gotlands kommun. I gruppen ingår Gotlands kommun med IT-strateg Anne Ståhl Mousa som sammankallande, Länsmuseet, Landsarkivet, DBW, Gotlands Genealogiska Förening och Högskolan Gotland. Förmodligen kommer även Länsstyrelsen att ingå.
Mötesledare. DBW:s Gösta Lyttkens var entusiastisk inför möjligheten att samla Visbys och Gotlands historia i bild, text och ljud på en gemensam hemsida. Så även Landsarkivets Tryggve Siltberg (sittande).
Föredragande. Ett bra pilotprojekt kan bestå av att man ber samtliga Gotlands 92 socknar att bidra med tio bilder var med tillhörande bildtexter, tyckte föredragshållaren Stefan Ene.
Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!