Gotlands knasigaste träd utsett

Skogssällskapet har utsett årets mest finurliga och knöliga träd. Fyrtallen i Guldrupe tar hem priset.

Till vänster: Årets knasigaste träd är fyrtallen i Guldrupe. 
Till höger: Vandringsleden på tre kilometer mot den prisade fyrtallen.

Till vänster: Årets knasigaste träd är fyrtallen i Guldrupe. Till höger: Vandringsleden på tre kilometer mot den prisade fyrtallen.

Foto: Eva Ahlin Sigren/Linda Sundström

Gotland2022-11-03 11:15

Under sommaren sökte stiftelsen Skogssällskapet bilder på knasiga träd runt om i Sverige. Efter hundratals bidrag och hård konkurrens utsågs det knasigaste trädet här på Gotland. Det blev fyrtallen i Guldrupe som tog hem priset.

– Vi har försökt spegla en så bred representation av olika typer av ”knasighet” som möjligt bland de vinnande bidragen. Gotlands träd är den så kallade fyrtallen, kärlekstallen eller stortallen i Guldrupe. Kärt barn har många namn! En verkligt imponerande tall, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande. 

Bland bilderna som Skogssällskapet fått in finns allt från träd som ser mänskliga ut eller klättrar genom staket till träd som slukar stenar eller “pussar” varandra.

– Skogens knasiga träd väcker ett otroligt engagemang. Många gotlänningar har gett sig ut i naturen och delat med sig av den mångfald som finns där just de bor, säger Karin Fällman Lillqvist.

De lite konstiga och knöliga träden brukar ofta lämnas kvar i skogen på grund av deras låga virkesvärde. De blir i stället hem både för insekter och fåglar.

– Att äga skog är både en möjlighet och ett ansvar. För oss på Skogssällskapet är det viktigt att skogen sköts ansvarsfullt och hållbart, så att den både ger klimatsmart råvara och är rik på biologisk mångfald, säger Karin Fällman Lillqvist.

Skogssällskapet har även utsett årets knasigaste träd i Sveriges 22 andra landskap samt även ett i Stockholms län. 

Förra årets vinnare för Gotlands knasiga träd blev linden vid Hallfreda i Follingbo.
Förra årets vinnare för Gotlands knasiga träd blev linden vid Hallfreda i Follingbo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!