Gotlands kommun förtegen om dataintrång

På datorerna inom Gotlands kommun finns mycket begärlig information. Men på frågan om de någon gång har utsatts för dataintrång blir det inget svar. – Det skulle ses som en uppmaning att angripa oss, säger Johan Kallum, säkerhetschef på kommunen.

Gotland2010-11-08 04:00

I takt med att allt mer känslig information lagras på datorer har it-säkerhet blivit en fråga för företag och myndigheter i hela världen.
I Sverige arbetar en rad myndigheter med frågan. Polisen, Försvarets radioanstalt, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Post- och telestyrelsen är några exempel.
- Förr var det ett litet fåtal som sysslade med dataintrång. Nu sker försök dagligen och det som driver de flesta är möjligheterna till att sälja informationen vidare och tjäna pengar, säger Jonas Thambert, it-säkerhetsrådgivare på Post- och telestyrelsen.
Dataintrång betraktas i dag som ett allvarligt brott och regleras i brottsbalken. Fängelse i upp till två år finns i straffskalan. Det som förr var en hobby för hackers har blivit till en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.
Holländsk polis grep nyligen en 27-åring som opererat från Armenien och tros sålt stulna uppgifter för närmare en miljon kronor - om dagen.
Uppgifterna har sålts till företag som vill sälja mirakelmedel genom mejlutskick.
- Kunskapen om dataintrång sprids relativt öppet på internet, säger Jonas Thambert.
Polisen på Gotland har sedan en tid en särskild it-polis, och på Gotlands kommun ligger ansvaret för it-säkerhet hos säkerhetschefen Johan Kallum.
- Allt från patientjournaler till beslut finns lagrat på datorer. Om någon tog sig in och exempelvis lade till ett "inte" i beslut som har tagits av nämnder och fullmäktige skulle det kunna få enorma konsekvenser, konstaterar han.
Kommunen arbetar just nu med att klassificera den information som finns.
När det är klart ska personalen utbildas mer kring it-säkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om